Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Brâncuşi, omagiat la Teatrul Naţional din Craiova

Publicat

pe

Ziua Naţională „Constantin Brâncuşi” va fi marcată, vineri, 19 februarie, la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova printr-un program dedicat marelui sculptor la împlinirea a 145 ani de la naştere.

De la 18.30, pe suprafața vitrată a clădirii va fi proiectat mesajul domnului Bogdan Gheorghiu, ministrul culturii urmat de materiale audio video cu  operele marelui creator, iar la ora 19.00 în sala Amza Pellea va avea loc reprezentația spectacolului “Obsesii” în regia lui Yannis Paraskevopoulos în interpretarea Ceraselei Iosifescu.

Începând cu anul 2016, la 19 februarie, se sărbătoreşte Ziua Națională „Constantin Brâncuși”.

Născut la 19 februarie 1876, în satul Hobiţa (comuna Peştişani) din județul Gorj, Brâncuși a absolvit Școala de Arte și Meserii din Craiova în anul 1898 și, in 1902, Școala  Națională de Arte Frumoase de la București. În 1907 își expune lucrările pentru prima oară la Société Nationale des Beaux-Arts și la Salonne d’Automne din Paris, oraș in care se stabilește, ulterior și în care încetează din viață la data de 16 Martie  1957.

De la Coloana Fără Sfârșit, Poarta Sărutului, Aleea Scaunelor şi Masa Tăcerii, elemente ale Ansamblului Monumental  „Calea Eroilor” de la Tg Jiu şi până la atingerea „esenţei zborului” din seria „Măiestrelor” în bronz şi marmură, creaţia sa întruchipează o adevărată viziune despre lume, rămânând în plastica mondială „modelul necontestat al secolului ce se încheie, ca şi a celui ce urmează”, potrivit volumului „Membrii Academiei Române/1866-2003”.

Biletele la spectacol sunt disponibile la Agenția Teatrală-informații la tel: 0251 413677 ;  și online pe https://ebilet.tncms.ro/ebilet.

Continue Reading
Faceți clic pentru a comenta

LASĂ UN RĂSPUNS

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.