joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Protest al ceferiștilor, la Craiova

Ceferiștii craioveni se vor alătura celor din întreaga țară vor organiza, miercuri, în intervalul 12.30 – 13.30, un protest în fața Prefecturii Dolj.

Sindicaliștii din sectorul feroviar sunt nemulțumiți de modul în care Guvernul României gestionează problemele din industria feroviară și vor să tragă un semnal de alarmă în acest sens. Principalele motive care au dus la organizarea protestului sunt:

–           Lipsa investițiilor în infrastructura feroviară;

Policlinica Buna Vestire Craiova

–           Lipsa investițiilor în materialul rulant;

–           Falimentarea CFR Marfă;

–           Amânarea aplicării Statutului personalului feroviar.

,,An de an, ceferiștilor li s-a promis că se va investi la calea ferată, că se vor asuma politici de restructurare modernă a activității și că totul va reintra în normal datorită reformelor care se vor face în urma unei analize strategice care să racordeze calea ferată din România la ecosistemul feroviar european.

Din păcate, nu s-a întâmplat nimic concret.  Așa se face ca astăzi trenuri vechi de peste 40-50 de ani circulă cu viteze de 43 de km pe oră în traficul de pasageri și 17 km pe oră in traficul de mărfuri, pe infrastructura feroviară înregistrându-se nu mai puțin de 500 de restricții de viteză!!!

În ciuda salariilor care nu reflectă nici pe de parte responsabilitățile uriașe care le revin în actul de transport și a condițiilor mizerabile de lucru, ceferiștii au avut mereu răbdarea și înțelepciunea de a nu contribui, prin acțiuni sindicale de proporții, la creșterea gradului de instabilitate economică, iar acest lucru s-a văzut. Trenurile nu s-au oprit niciodată în ultimii ani, deși, din cauza stării jalnice în care se află infrastructură feroviară ele circulă la viteze minimale și în condiții discutabile în ceea ce privește siguranța traficului feroviar.

De aceasta dată însă, deciziile politice recente anulează, prin violență și iresponsabilitatea lor față de realitatea existentă în industria feroviară, orice fel de cadru în care se mai poate discuta rațional și rezonabil despre viitorul căii ferate și siguranța locurilor noastre de muncă”, potrivit unui comunicat de presă emis ceferiști.

Aceștia condamnă guvernanții pentru lipsa de interes acordat sectorului feroviar, arătată de-a lungul anilor. Totodată, au primit avertismente referitoare la disponibilizarea personalului, în ciuda deficitului de angajați.

,,În Anul European al Căilor Ferate,  România continuă să experimenteze contrariul măsurilor adoptate de administrațiile căilor ferate europene. Deși toată lumea recunoaște subfinanțarea cronică a sectorului feroviar, resursele financiare au fost amputate sistematic ani și ani la rând, cerându-se în schimb performanță economică!!! Mai mult, suntem amenințați cu disponibilizări de personal, deși deficitele de oameni sunt uriașe și nimeni nu mai vine să lucreze la calea ferată.

Reforma de la calea ferată înseamnă asumarea unui plan multianual de investiții, responsabilitate politică și managerială, viziune și determinare, nicidecum abordări contabilicesti meschine și singulare la nivel european în ceea ce privește forma și conținutul acestora.

În condițiile în care în toate țările europene se investește cu încredere în calea ferată, iar în România acest sector economic este pus și astăzi, în secolul XXI, între paranteze, având în vedere că noi, ceferiștii, suntem din nou ignorați și sacrificați în baza unor abordări și decizii cel puțin discutabile și cinice din punct de vedere social și ținând seama că noul Guvern și-a formulat deja abordarea generala și specifică față de întreaga problematică de la calea ferată, ne-am asumat protestul de miercuri, 17 februarie 2021, ca un prim semnal sindical foarte serios pe care dorim să-l comunicăm public.

Ne păstrăm totuși speranța că cei care astăzi conduc România vor înțelege că abordările lor trebuie să fie constructive, să ofere randamente economice pozitive și să garanteze consistență obligației sociale pe care aceștia o au și față de fiecare lucrător de la calea ferată”, au mai transmis ceferiștii.

Politica