joi, aprilie 18, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Chick Corea, unul dintre cei mai influenți pianiști de jazz, a murit

Pianistul american Chick Corea, legendă a jazz-ului, a murit marţi, bolnav de o formă rară de cancer, la vârsta de 79 de ani, potrivit unui comunicat publicat joi pe pagina sa de Facebook.

„Vreau să le mulţumesc tuturor celor de-a lungul călătoriei mele care au făcut ca focul muzical să se păstreze aprins”, a scris el într-un mesaj redactat înainte de moartea sa, potrivit comunicatului pregătit de echipa sa.

„Am speranţa că cei care au o idee bună să cânte, să scrie, să interpreteze ceva, o vor face. Dacă nu pentru ei înşişi, atunci pentru noi ceilalţi. Nu numai că lumea are nevoie de mai mulţi artişti, ci este, de asemenea, mai distractiv”, a adăugat el.

Policlinica Buna Vestire Craiova

El a descoperit recent că are cancer, a precizat comunicatul, potrivit Agerpres.

Născut la 12 iunie 1941 în Chlesea, Massachusetts, Chick Corea, a fost, alături de Herbie Hancock şi Keith Jarrett, unul dintre cei mai influenţi pianişti ai secolului al XX-lea.

Miles Davis a înregistrat împreună cu Chick Corea câteva dintre albumele sale emblematice, precum Bitches Brew (1970), un album de cotitură, revoluţionar, eliberat de canoanele stricte ale jazzului pentru a deschide această muzică către alte stiluri, în special rock.

Este naşterea jazz fusion, care amestecă influenţe multiple, inclusiv rock, funk şi rhythm and blues.

În 1971, pianistul fragil cu părul creţ şi-a fondat propriul grup, Return To Forever, pentru a-şi continua aventura muzicală. Înlănţuind albume, concerte şi proiecte, el va culege nu mai puţin de 23 de premii Grammy, premiile industriei muzicale americane, ultimul în 2019.

Politica