Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Se anunță sancțiuni drastice pentru parlamentarii chiulangii

Publicat

pe

Parlamentarii care absentează nemotivat de la ședințele de plen sau ale comisiilor din care fac parte ar putea plăti scump: 1.100 de lei absența. În prezent, sancțiunea este de doar 100 de lei. 

Deputații și senatorii au obligația de a participa la toate ședințele dintr-o sesiune parlamentară. În caz contrar, sunt buni de plată: 1 la sută din indemnizație pentru fiecare absență nemotivată.

 „Comparând cu modele din alte state, am găsit că e nevoie de o sancțiune de 10 ori mai mare, de 10 la sută din indemnizație. Sunt, sau în sumă fixă sau procentuale, dar oricum un procent care se simte din partea celui care absentează, nu o chestie simbolică”, a spus Sebastian Burduja, deputat PNL.

Cele mai recente date de pe site-urile celor două camere arată că deputații primesc în fiecare lună o indemnizație cuprinsă între 11.000 și 14.000 de lei. La Senat, suma pornește de la aproape 11.000 și depășește 13.000 de lei. Cea mai mare indemnizație este cea a președinților, potrivit digi24.ro

  • Cât câștigă parlamentarii de la Camera Deputaților: între 10.951 și 13.993 de lei
  • Cât câștigă parlamentarii de la Senat: între 10.951 de lei și 13.114 lei

Astfel, în prezent, o absență costă între 109 lei și 139 de lei. Dacă modificarea propusă va fi adoptată de parlamentari, noile sancțiuni vor porni de la 1.095 de lei și poate ajunge la 1.399 de lei.

În legislatura trecută, printre aleșii care s-au făcut remarcați pentru prea multe absențe nemotivate s-au numărat fostul ministru al Sănătății Nicolae Bănicioiu, fostul premier Victor Ponta, dar și Sebastian Ghiță sau Crin Antonescu. 

Potrivit regulamentului, parlamentarii care nu iau parte la ședințe trebuie să motiveze în scris. Sunt acceptate doar absențele pe motiv de boală sau deplasări legate de activitatea parlamentară. În plus, aleșii au dreptul la un concediu plătit de cel mult 8 zile pe sesiune.

Propunerea legislativă care majorează amenzile pentru absențe urmează să fie dezbătută și adoptată de Camera Deputaților și Senat.

Continue Reading