joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Mehedinți: Viceprimarii Severinului, puși de umplutură pentru sinecură, nu muncesc nici pe sfertul city-managerului, dar sunt plătiți la fel ca el!

Viceprimarii Severinului, pesedistul Cristian Mură și liberalul Daniel Cîrjan,  puși în funcții mai mult de umplutură, pe criterii politice și pe pile, cu atribuții limitate, vor trage mâța de coadă timp de 4 ani de zile dar vor primi leafă la fel de mare ca administratorul public de municipiu, care muncește incomparabil de mult față de ei. Este vorba de salarii similare de 12.000 de lei lunar. Poate puțini știu că în aparatul de specialitate al primarului Severinului Marius Screciu, pe lângă multe funcții în regim contractual de execuție, există o singură funcție în regim contractul de conducere, și anume funcția de administrator public. Cel care ocupă această funcție de câțiva ani buni muncește cu adevărat, nu taie frunze la câini precum viceprimarii, însă e și plătit regește, la fel ca ei. În cauză este vorba de Nicolaie Paponiu, care a fost viceprimar în mandatul primarului Constantin Gherghe și care ulterior, de când Marius Screciu a ajuns primar, a rămas în continuare în primărie și ocupă funcția de administratorul public al municipiului, sau cum se mai spune, city-manager.
Nicolaie Paponiu este un om performant și cu reale competențe manageriale, pe care se poate baza orice primar de municipiu.

Averea city-managerului Nicolaie Paponiu
Potrivit ultimei declarații de avere din anul 2020 postată pe site-ul primăriei, administratorul public al municipiului Drobeta Turnu Severin, Nicolaie Paponiu, are un apartament în București în zona Banu Manta de 54,4 mp achiziționat în anul 2012, cotă parte ½ cu soția dumnealui. La capitolul autovehicule are două mașini și 2 scutere, toate cumpărate. Este vorba de un autoturism marca Mercedes an fabricație 2014, un autoturism BMW an fabricație 2005, un scuter marca Piaggio an fabricație 2003 și un scuter marca Aprilia an fabricație 2007. Paponiu declară că în data de 3 iunie 2019 i-a vândut unui domn un autoturism contra sumei de 9.750 de euro iar în data de  4 iunie 2019 i-a vândut unui alt cetățean o motocicletă contra sumei de 3.500 de euro. Paponiu, potrivit documentului, are și bani în bancă puși deoparte, nici mulți, nici puțini. Este vorba de 3 depozite bancare unul pe numele său la BCR în valoare de 97.704 lei și două pe numele soției la ING și CEC respectiv de 43.606 lei și de 38.570 de lei. La capitolul venituri Nicolaie Paponiu a încasat un venit anual de la primăria Severin în cuantum de 145.576 de lei, ceea ce înseamnă peste 12.000 de lei lunar. Soția dumnealui, ca profesor a obținut un venit salarial anual de 72.397 de lei plus încă 20.000 de lei din meditații.

City-managerul trebuie să știe să le facă pe toate
Funcția de city manager implică o muncă și o răspundere foarte mari. Practic el este mâna dreaptă a primarului în sensul bun al cuvântului. Adică nu îl perie zilnic și îi șoptește cine îl mai bârfește, ci duce o muncă administrativă grea și solicitantă. Pe lângă faptul că se ocupă de rezolvarea operativă a diverselor probleme din oraș sau coordonarea unor structuri din primărie, cea mai dificilă parte este răspunderea financiară, întrucât poate avea și calitatea de ordonator principal de credite delegate. Asta înseamnă punerea de semnătură în locul primarului pe tot ceea ce înseamnă referate de achiziție, angajamente de cheltuieli, deschideri de credite, ordonanțări, bunuri de plată, etc. Legea îi permitea primarului să numească pe cine vrea în această funcție și tot legea îi  permite city managerului să ajungă, dacă va încasa și sporul de 25% pentru implementarea unor proiecte cu fonduri europene, la cel mult 13.000 de lei net  salariu lunar, adică 22.000 de lei brut. Atât încasează lunar și viceprimarii puși de umplutură și pe pile, care mai mult taie frunze la câini și fac politică, și mai puțin muncesc cu adevărat.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Politica