joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Covid-19. Comuna Vădastra, în prag de carantinare

DSP Olt are în vedere aplicarea măsurii de carantinare în comuna olteană Vădastra, după ce incidența cazurilor de Covid-19 din ultimele 14 zile a depășit 10 cazuri/mia de locuitori.

Rata de infectare este alarmantă, având în vedere numărul mic de locuitori – 1.135. Comuna a ajuns astfel  la o incidență de 10,57 la 1.000, în urma a 13 cazuri de infectare, confirmate în ultimele 14 zile.

Reprezentanții DSP Olt au demarat o anchetă epidemiologică, pentru a colecta date clare despre situația din Vădastra, în baza căreia se va solicita către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) un aviz de carantinare.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„DSP Olt a demarat o anchetă epidemiologică, care va fi transmisă spre avizare INSP-ului. În funcţie de răspuns, localitatea va fi sau nu carantinată. Asta depinde de mai mulţi factori. Dacă se consideră că sunt cazuri în familie, fără transmitere comunitară, atunci este posibil ca avizul să fie negativ. Sunt 13 cazuri confirmate în comună, unele sunt în familie, altele singulare”, a precizat Ionela Asan, şefa Cancelariei Prefecturii Olt.

Conform informațiilor oferte de autorități, de la începutul anului, în comună au fost 17 cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus.

„Având în vedere creşterea brutală a incidenţei începând cu data de 09.02.2021, DSP Olt a iniţiat procedura de analiză de risc a zonei, pentru completarea datelor necesare. În data de 10.02.2021, o echipă  de la DSP Olt se va deplasa pe raza localităţii Vădastra, împreună cu medicul de familie, reprezentanţii Autorităţii Locale şi reprezentanţii Poliţiei pentru aprecierea  în ce măsură se impun măsuri de carantinare a localitatii sau NU. Propunerile DSP Olt, în urma analizei de risc, vor fi trimise spre avizarea INSP Bucureşti”, au completat reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Olt.

Cazurile se înmulțesc rapid în comună, mai ales pentru că cetățenii nu respectă normele sanitare impuse pentru a limita răspândirea virusului.

„De la cetăţeni, de unde să apară? Aşa este (n. red. – incidenţa), dar la ora asta suntem prin sat, să facem ce facem ca să reducem din chestia asta. Nu putem să ştim de unde şi cum, e vorba de 17 persoane la ora asta. Populaţia noastră fiind puţin mai mică decât în alte localităţi, 1.135 (n. red.- locuitori), vă daţi seama că se măreşte procentul. Nu avem niciun cătun anume, deocamdată nu sunt informaţii de unde şi cum. N-avem focare, deocamdată, e colo unu’, colo unu’… Cred că de la unu’ au luat toţi. Oamenii nu respectă, nu respectă! Acuma am intrat printre ei, suntem şi cu cei de la situaţii de urgenţă. Zice ca tine şi face tot ca el. Nu respectă, stau de vorbă unul cu altul, nu poartă mască, sau o poartă pe barbă, şi aşa s-au înmulţit cazurile astea. Noi n-am avut niciunul, de la început, până acum două-trei săptămâni de zile“, a precizat viceprimarul comunei, Marin Oncică, citat de Adevărul.

În momentul de față, starea de sănătate a celor mai multe dintre persoanele infectate este stabilă, acestea aflându-se la domiciliu, în izolare. A existat o singură excepție, în cazul unui bărbat care a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale amănunțite. 

Politica