marți, aprilie 16, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ziua Internațională a Siguranței pe Internet, celebrată de IPJ Dolj

Inspectoratul de Poliție Județean Dolj (IPJ) desfășoară, în perioada 9-11 februarie, o serie de activități menite să sporească gradul de conștientizare a copiilor și tinerilor care accesează tot mai mult internetul.

Activitățile sunt derulate cu prilejul Zilei Internaționale a Siguranței pe Internet, serbată pe 9 februarie. În acest sens, vor fi organizate diverse ședințe, susținute de membrii ai Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii și reprezentanți ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de  Persoane  – Centrul Regional Craiova, la care pot participa atât copiii, cât și părinții acestora.

,,Subiectele abordate vor aduce în atenție beneficiile internetului, însă pentru înțelegerea fenomenului criminalității și reducerea riscului victimal, discuțiile se vor axa îndeosebi pe identificarea și eliminarea pericolelor la care se pot expune copiii atunci când utilizează internetul într-un mod neadecvat: cyberbullying, furt de date personale, amenințare, expunere la materiale ilegale sau cu conținut dăunător, ademenirea minorilor către diverse comportamente riscante etc.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Prin aceste sesiuni, polițiștii își propun conturarea unor dezbateri interactive, menite să stârnească interesul și implicarea elevilor, iar deviza „Împreună, pentru un Internet mai bun” să fie însușită de către fiecare participant”, transmit reprezentanții IPJ Dolj.

Pentru a contribui la diminuarea efectelor negative generate de utilizarea internetului, polițiștii doljeni adresează o serie de recomandări atât copiilor, cât și părinților.

Recomandările pentru copii și tineri implică:

·         Setarea  unor parole cât mai complexe, care să fie schimbate periodic;

·         Parolele să nu fie divulgate altor persoane;

·         Acceptarea cererilor de prietenie doar de la persoanele cunoscute;

·         Prudență în a oferi sau posta pe internet informații personale, fotografii sau locațiile frecventate;

·         Activarea setărilor de confidențialitate;

·         Accesarea unor site-uri sigure și filtrarea informațiilor oferite;

La rândul lor, părinții trebuie să fie și ei atenți când vine vorba de siguranța copiilor din mediul online și să țină cont de sfaturile oferite de oamenii legii:

·         Folosiţi Internetul împreună cu copiii, căutaţi cu ei informaţii care să-i intereseze!

·         Fiţi atenţi la „prieteniile” online pe care aceștia le întreţin! Încercaţi să cunoaşteţi programele şi aplicaţiile folosite de copii pe dispozitivele de accesare a Internetului!

·         Instalaţi aplicaţii antivirus actualizate şi programe de filtrare care pot bloca automat accesul către anumite categorii de site-uri!

·         Folosiţi anumite mecanisme de control parental şi instalaţi instrumente de filtrare a Internetului, ca măsuri suplimentare de supraveghere!

·         Arătaţi copilului cum să folosească setările de siguranţă!

·         Învățați copiii să nu dea niciodată date personale sau poze celor cu care corespondează pe Internet!

·         Explicaţi-le copiilor că nu este bine să  stabilească, fără acceptul dvs., întâlniri cu persoane pe care le cunosc doar de pe Internet!

·         Încurajaţi-vă copiii să vă spună dacă cineva din mediul online îi face să se simtă inconfortabil ori le provoacă teamă!

·         Încurajaţi-vă copilul să aibă o atitudine responsabilă pe Internet, să nu transmită vulgarităţi, ameninţări sau injurii!

·         Internetul poate crea dependență! Nu lăsați copiii să petreacă ore în șir în fața ecranului, stabiliți de comun acord un program de utilizare a calculatorului și oferiți-le alternative de petrecere a timpului liber!

Politica