joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Covid-19. Un gorjean a fost vaccinat la rapel cu Moderna, deși trebuia cu Pfizer

Un bărbat de 69 de ani din Gorj, care s-a prezentat la vaccin pentru a-i fi administrată a doua doză, a fost vaccinat, din greșeală, cu serul Moderna, în loc de Pfizer.

Întâmplarea a avut loc în decursul zilei de astăzi, în cadrul unui centru de vaccinare din incinta  Stadionului Municipal Târgu Jiu, potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Gorj. Confuzia s-ar fi făcut atunci când bărbatul a intrat în sala greșită de vaccinare, deoarece, în loc să pătrundă în sala destinată vaccinării cu Pfizer, a intrat în cea unde se administrează vaccinul Moderna.

În ciuda încurcăturii create, gorjeanul a fost ținut sub observație de către cadrele medicale, iar până în momentul de față, nu a prezentat efecte adverse. Starea sa de sănătate este stabilă, nivelul de protecție împotriva virusului Covid-19 fiind la fel de ridicat ca și în cazul imunizării cu serul Pfizer.

Policlinica Buna Vestire Craiova

,,În aceste circumstanțe, având în vedere că ambele tipuri de vaccin au îndeplinit criteriile de siguranță în cadrul procesului de autorizare la nivelul EMA, nu se pune problema unui risc medical suplimentar pentru persoana în cauză. În ceea ce privește rata de eficacitate, menționăm că cele două vaccinuri sunt de tip ARN mesager și se bazează pe același tip de antigen, proteina Spike, sens în care se estimează că a doua doză contribuie la creșterea răspunsului imun generat după prima administrare.

Deși situația înregistrată este una singulară la nivel național, CNCAV reamintește că procedurile elaborate pentru buna desfășurare a procesului de vaccinare trebuie respectate cu maximă rigurozitate pentru asigurarea mediului favorabil și sigur în centrele de vaccinare din România. De asemenea, desfășurarea actului medical trebuie să se deruleze în strictă concordanță cu instrucțiunile și procedurile elaborate la nivelul CNCAV”, au transmis reprezentanții DSP Gorj.

Politica