sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Dotări de 350.000 euro la Muzeul Olteniei

Cele trei secții ale Muzeului Olteniei Craiova (MOC) vor fi dotate cu echipamente moderne de prezentare și promovare a ofertei culturale. Contractul de finanțare pentru acestea, în valoare de 350.000 euro, cu TVA, a fost semnat luni.

Potrivit reprezentanților administrației județene, fondurile au fost obținute de instituția muzeală printr-un proiect cu finanțare europeană, în valoare totală de peste 1,3 milioane de euro, implementat în parteneriat cu Municipalitatea Vărșeț, în cadrul Programului Interreg V-A România – Bulgaria.

„Fiind cel mai important muzeu din Oltenia, din punct de vedere al patrimoniului deținut, echipa de management a MOC consideră că dotarea celor 3 secții ale instituției cu instrumente inovatoare va spori gradul de conștientizare a ambelor comunități privind oferta turistică transfrontalieră din Vărșeț și Craiova.
Necesitatea achiziționării acestor echipamente constă în nevoia de a moderniza tehnicile de expunere muzeală, de a avansa dotarea muzeului cu tehnica secolului XXI, modernă și atractivă, și de a folosi tehnicile interactive și virtuale în integrarea informațiilor de pe ambele părți ale frontierei.
La semnarea acestui contract s-a ajuns după o activitate laborioasă de documentare desfășurată de către specialiștii Muzeului Olteniei, pe o perioadă de aproape un an, asupra acestui aspect din dezvoltarea muzeelor: folosirea tehnologiilor high-tech în promovarea patrimoniului cultural. Dotarea cu holograme, asistenți virtuali ori totemuri interactive sporește interactivitatea cu publicul și, implicit, crește atenția și interesul pentru muzeu.
Nu ar fi fost posibilă implicarea Muzeului Olteniei în acest proiect cu finanțare europeană, în premieră pentru instituția muzeală din Bănie, fără sprijinul acordat de către Consiliul Județean Dolj, fără consultanța permanentă oferită de Direcția Afaceri Europene și de Serviciul de Achiziții Publice din cadrul autorității județene”, a explicat managerul Muzeului Olteniei, Florin Ridiche.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Prezent la semnarea contractului de finanțare, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Antonie Solomon, a afirmat: „Avem una dintre cele mai prestigioase instituții muzeale din România, posesoarea unui tezaur vast. Să ne gândim doar la faptul că deținem un exemplar foarte rar, precum Tetraevangheliarul Bizantin, la Secția de Istorie-Arheologie, că deținem scoarțe oltenești de patrimoniu UNESCO sau întreaga colecție «Maria Tănase» la cea de Etnografie și că avem, la Științele Naturii, piese extrem de valoroase, cum este și scheletul de mastodont descoperit de însuși Nicolăescu-Plopșor. Vorbim, în același timp, despre un muzeu care s-a bucurat din plin de atenția autorității județene și, în ultimii ani, CJ Dolj a investit aproape 12 milioane de euro – din fonduri europene sau din bugetul propriu – pentru a restaura clădirile secțiilor, incluzând aici un edificiu emblematic precum Casa Băniei, pentru a amenaja expozițiile de bază și chiar pentru a ridica de la zero un imobil. Era necesar, totuși, ca tehnicile și instrumentele de prezentare să facă și ele un pas decisiv către modernizare, deoarece s-a constatat că vechile metode nu mai au un impact puternic asupra vizitatorilor. Îl facem acum, odată cu acest proiect finanțat din fonduri europene, care va aduce în viitorul apropiat, la toate cele 3 secții ale muzeului, echipamente de ultimă generație, cu mențiunea că holograma care se va regăsi la Științele Naturii reprezintă o premieră pentru instituțiile culturale din regiunea Oltenia”.

Potrivit CJ Dolj, contractul de furnizare a echipamentelor de prezentare semnat luni, la sediul Muzeului Olteniei Craiova, are o valoare totală de 308.959,18 euro, fără TVA. Achiziția a fost realizată în cadrul proiectului „Noi destinații în turismul transfrontalier”, cofinanțat de Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), în cadrul Programului Interreg V-A România – Bulgaria, Axa Prioritară 2 „O regiune verde”, Obiectivul specific 2.1 „Îmbunătățirea utilizării durabile a patrimoniului natural și a resurselor și patrimoniului cultural”.

Bugetul total al proiectului este de 1.364.438,31 euro, din care 85% finanțare a Uniunii Europene prin FEDR, 13% din bugetul național și 2% din bugetul local. Din valoarea totală eligibilă a proiectului, Muzeului Olteniei Craiova îi revine suma de 459.451,39 euro.

Politica