joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Aproape 200 de controale, efectuate de ITM Olt în ianuarie

Luna trecută, inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt (ITM) au desfășurat 190 de controale privind domeniul relaţiilor de muncă, cât şi în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

Construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri/persoane și agricultura au fost domeniile vizate de inspectori cu privire la respectarea legislației specifice. Unde au fost depistate nereguli, au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, constând în amenzi şi avertismente, dispunându-se totodată măsuri de remediere.

În urma controalelor efectuate, s-au identificat 204 deficienţe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, fiind aplicate 120 sancţiuni, din care 114 avertismente şi 6 amenzi în valoare totală de 121.500 lei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

,,În luna ianuarie 2021, inspectorii de muncă au identificat 5 persoane care desfăşurau muncă nedeclarată (Agent economic din Slatina, obiect activitate Construcţii, 3 persoane, amendă 60.000 lei; Agent economic din Slatina, obiect activitate Fabricare tâmplărie PVC şi aluminiu, 2 persoane, amendă 40.000 lei), celor 2 agenţi economici care le foloseau fiindu-le aplicate amenzi în valoare de 100.000 lei.

De asemenea, în cursul lunii trecute, au fost comunicate instituţiei noastre un număr de 20 evenimente, soldate cu 18 persoane care au suferit incapacitate temporară de muncă şi 2 persoane accidentate mortal”, potrivit Inspectorului Şef al ITM Olt, Constantin Cristian Ungureanu, citat de Agerpres.

În ceea ce privește cele două accidente de muncă fatale, ambele petrecute în Slatina, este vorba de un bărbat de 55 de ani, din Cluj, care a decedat la data de 5 ianuarie, după ce a căzut de la o înălțime de 12 metri; acesta era detașat în oraș pentru a efectua o serie de reparații electrice. Cel de-al doilea deces petrecut în timpul muncii se referă la șoferul autocamionului care descărca fier beton pe Drumul Expres Craiova-Pitești. Evenimentul nefericit a avut loc pe 25 ianuarie, când bărbatul a fost strivit de utilajul pe care încerca să-l repare.

Potrivit reprezentanților ITM Olt, cele mai frecvente deficienţe întâlnite au fost:

– neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de

muncă;

– neacordarea repausului săptămânal şi a concediului de odihnă;

– netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor, a

contractelor individuale de muncă şi a modificărilor acestora;

– neasigurarea triajului epidemiologic şi a dezinfectanţilor pentru mâini;

– nepurtarea în spaţii închise, de către lucrători, a măştilor de protecţie;

– neevaluarea riscurilor de îmbolnăvire a lucrătorilor cu virusul SARS-CoV-2.

Politica