vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Medicul Vlad Ciurea susține folosirea canabisului în scopuri medicinale

Medicul neurochirurg Vlad Ciurea spune că susține folosirea canabisului în scopuri medicinale, pentru că poate îmbunătăți starea psihică a unor pacienți.

Invitat la Digi24, Ciurea a povestit despre un congres de medicină la care a fost în 1993 și la care a fost prezentată o lucrare pe acest subiect, în cazul unor pacienți cu tumori maligne cerebrale.

„Nu înțelegeam. L-a folosit constant? Avea un lot? E voie, nu e voie? Profesorul respectiv a spus: vă dați ce înseamnă pentru un om căruia i se spune că are tumoră malignă și e prea mare pentru a fi operată. Dacă eu îi dau acest canabis, starea lui psihică s-a modificat în bine, e mai optimist”, a povestit medicul.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Ajută la dureri, iau durerile acelea groaznice de cap. Asta era studiul atunci, în 93, dar au spus că nu e legalizat în Europa. Dar s-au făcut studii și în alte părți, acum și în SUA e legalizat, în Olanda se folosește în alte scopuri”, a spus el.

„Pe linie medicală, răspunsul meu este da, pentru că omului aceluia, ca doctor, nu poți să-i faci nimic. Cel mai mare chirurg al lumii a spus: dacă poți, vindecă, tratează cât mai mult, dar mângâie și alină. Pacientul te cheamă pentru că îl doare, nu pentru că se simte bine. Îl doare și pentru durere faci orice. Dacă nu mai poți cu mijloacele pe care le știm și care toate au efecte adverse, putem încerca și asta”, a spus Vlad Ciurea, la Digi24.

O lege care permite pacienților cu boli cronice, aflate în fază terminală, să poată folosi tratamente pe bază de canabis a fost depusă în anul 2019 în Parlament, după ce a pornit de la inițiativă civică – o petiție lansată de o tânără a cărei mamă a murit de cancer. Petiție care a reușit să adune 20.000 de semnături.

Inițiativa legislativă a fost asumată de doi deputați PSD și de un deputat USR și semnat de alți 100 de parlamentari.

Proiectul a fost adoptat tacit de Senat și a ajuns la Camera Deputaților, unde este discutat în comisii.

Pentru a fi adoptat însă, trebuie să ajungă la vot în plenul Camerei Deputaților și să primească un vot favorabil.

Potrivit proiectului de lege, canabisul ar urma să fie administrat doar în scop medicinal, sub formă de ulei, tinctură, infuzie sau inhalare. Așadar, fumatul nu este permis.

Politica