Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Ziarist rus, arestat pentru că a distribuit o glumă pe Twitter

Publicat

pe

Autoritățile de la Kremlin au pornit o campanie dură de represiune împotriva ziariștilor ruși în ultimele zile, în contextul protestelor generate de condamnarea opozantului Alexei Navalnîi.

Chiar dacă jurnaliștii respectă regulile impuse de autorități – purtarea vestelor speciale galbene fosforescente și legitimațiile la vedere, ei sunt tratați cu aceeași brutalitate cu care regimul îi tratează și pe protestatarii pașnici.

Feodor Khudokormov este unul dintre jurnaliștii care filmau în timpul protestului din Moscova organizat după arestarea lui Alexei Navalnîi. Faptul că purta vesta specială care arăta că este jurnalist nu a contat pentru un polițist care s-a oprit din bătaia pe care o administra unui tânăr protestatar pentru a îl agresa, scrie Digi24 care citează The Independent.

Khudokormov a încercat în zadar să îi explice polițistului că este jurnalist și să îi arate legitimația de presă. Două lovituri de baston în cap au fost suficiente pentru a îl pune la pământ și a îl trimite apoi la secția de urgență a unui spital din Moscova.

Acesta nu este singurul ziarist agresat de poliție. În noaptea plină de violențe care a urmat arestării lui Navalnîi, poliția s-a comportat precum un prădător care își hăituiește victimele, nu doar tinerii protestatari care au ieșit în stradă în sprijinul unei Rusii democratice au fost ținta violențelor – ci și un număr mare jurnaliști.

Miercuri, o instanță din Moscova a hotărât încarcerarea unui jurnalist extrem de critic la adresa sistemului de justiție din Rusia. Serghei Smirnov, specializat în reportaje despre sistemul represiv rus, a fost trimis la închisoare pentru 25 de zile pentru că a distribuit o glumă pe platforma socială Twitter.

Sentința vine după o lungă campanie de intimidare și hărțuire la adresa jurnalistului, inclusiv razii la locuința sa personală și la locuința mamei sale.

Nikita Girin este un alt jurnalist care a fost reținut în timp ce își făcea meseria la un miting și a primit o sentință de încarcerare pentru 14 zile după o audiere care a durat în jur de 10 minute.

Peste 1000 de oameni au fost arestați la Moscova, iar clipurile video de pe rețelele sociale arată violențe și brutalitate ieșită din comun din partea forțelor de ordine care intervin împotriva protestatarilor. Protestele au fost declanșate de decizia instanței ruse de a îl condamna pe Alexei Navalnîi la 2 ani și opt luni de închisoare.

foto: Facebook

Continue Reading