joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Olt. De luni, toți copiii vor merge la școală

Orele față în față vor fi reluate în toate unitățile de învățământ din județul Olt, după cum afirmă inspectorul general ISJ Olt, Victor Iacobescu.

Anunțul a fost făcut joi, în cadrul unei conferințe de presă din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Olt, la care au participat reprezentanți ai învățământului oltean. Aceștia au precizat că acolo unde rata de infectare va fi sub un caz la mia de locuitori, lucrurile se vor desfășura în condiții normale, scrie evenimentdeolt.ro.

Cu toate acestea, o parte dintre elevii și profesorii din județ vor continua, pentru o perioadă, orele online. Astfel, 23 de cadre didactice și 87 de elevi olteni  au declarat că au probleme medicale cronice, motiv pentru care nu se pot prezenta în mod fizic la ore.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Victor Iacobescu, inspectorul general al ISJ Olt, a precizat că se va ține cont de scenariile privind incidența din localități. Însă, chiar dacă o localitate se va afla în zona roșie, copiii de la grădiniță și cei din ciclul gimnazial vor continua să se prezinte la ore.

Singura situația în care se va trece la învățământul în online va fi atunci când incidența cazurilor este de peste șase cazuri la mia de locuitori

„De luni, școala va începe față în față, ținând cont că rata de infectare în Olt este sub unu la mia de locuitori. În această situație, atât copiii de grădiniță, cât și cei din ciclul primar, liceal, postliceal vor începe față în față. În scenariul galben, unde rata de infectare este între 1 și 3 la mia de locuitori vom avea prezență fizică pentru grădinițe, învățământul primar și clasele terminale, clasa a VIII-a și clasele a XII-a, a XIII-a. Acolo unde rata de infectare depășește trei cazuri la mia de locuitori, în scenariul roșu, vor veni  doar cei de la grădiniță și ciclul primar. Dacă rata de infectare depășește 6 la mia de locuitori, atunci toți elevii vor învăța în online. Să sperăm că acest scenariu nu se va aplica în județul Olt, iar elevii și profesorii se vor întâlni față în față, pentru că eficiența este mult mai mare decât în mediul online”, a declarat Victor Iacobescu.

Distanțarea între elevi și păstrarea măsurilor sanitare anti-COVID trebuie respectate în mod neîndoielnic. În cazul în care clasele sunt prea mici și nu se poate respecta distanța de minimum un metru între elevi, se va rearanja mobilierul școlar. Totodată, trebuie asigurate materialele de curățenie și igienizare atât pentru elevi, cât și pentru profesori.

Pe de altă parte, dacă într-o grupă de grădiniță sau într-o sală de curs pentru elevii din ciclul primar apare un singur caz de Covid-19, orele vor fi suspendate pentru o perioadă de două săptămâni.

„În cazul în care apare o îmbolnăvire sau mai multe, ISJ Olt avizează propunerea Consiliului de Administrație al unității de învățământ și înaintează spre aprobare Comitetului Județean pentru Situații de Urgență scenariul de funcționare pentru fiecare unitate de învățământ, ținând cont și de rata de infectare pentru fiecare localitate. La apariția unui caz confirmat cu SARS-CoV-2 într-o grupă preșcolară sau clasă de învățământ primar, se suspendă cursurile grupei sau clasei pentru 14 zile. Elevii din schimbul următor își desfășoară cursurile, după dezinfectarea sălii. La învățământul gimnazial, liceal sau postliceal suspendarea cursurilor se face la apariția a două cazuri, tot pentru 14 zile. Dacă se îmbolnăvește un cadru didactic, acesta are obligația de a anunța conducerea unității de învățământ care va informa Direcția de Sănătate Publică. În urma anchetei se stabilește care sunt contacții direcți și se va decide dacă se impune carantinarea”, a adăugat șeful învățământului oltean.

Iar în situația în care elevii sau profesorii suferă de boli cronice, cursurile se vor face online.

,,La ora actuală, în județ sunt 23 de cadre didactice și 87 de elevi care au solicitat desfășurarea de cursuri online de teamă că sănătatea le-ar putea fi agravată dacă se infectează și cu noul Coronavirus. Dacă vom avea profesori și elevi, membri de familie ai acestora, dar trebuie să aibă un document prin care se demonstreze bolile de care suferă, cum ar fi diabet sau imunitatea deficitară, atunci vor face ore online. Dacă este vorba despre un profesor acesta va stabili, în principiu, să-și facă orele după terminarea cursurilor elevilor. În cazul preșcolarilor și a elevilor care au obezitate, diabet tip I, boli inflamatorii, boli rare, boli autoimune, dizabilități, aici este nevoie de avizul și recomandările medicilor și pot fi scutiți de prezența fizică în școală. Preșcolarii sau elevii care locuiesc împreună cu o persoană care face parte dintr-o grupă de risc pot să nu se prezinte fizic la școală la recomandarea medicului. Până acum avem 23 de cadre didactice, 87 de elevi și 37 de aparținători, toți cu certificate medical”, a conchis inspectorul general ISJ Olt.

foto: evenimentdeolt.ro

Politica