joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Avertisment! România va pierde 6,6 milioane de locuitori până în 2100

România va suferi o depopulare dramatică până în anul 2100. Potrivit datelor Eurostat, în mai puțin de un secol, țara noastră va avea cu 6,6 milioane de locuitori mai puţini decât acum.  Scăderea naturală şi migraţia externă sunt cauzele acestei depopulări.

Institutul European de Statistică, Eurostat, a publicat o estimare potrivit căreia, în anul 2100, în 11 din cele 27 de ţări ale UE, populaţia va fi mai mare decât acum, dar România nu se află printre acestea.

După Polonia şi Italia, România ar urma să piardă cei mai mulţi oameni, respectiv, 10,3 milioane, 8,9 milioane şi 6,6 milioane de persoane. Pe de altă parte, populaţia Franţei, şi mai ales cea a Suediei, va creşte cu 2,6 şi, respectiv, 3,4 milioane. În Germania nu vor exista schimbări semnificative, potrivit prognozei citate. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

Potrivit datelor, în fiecare an, populația României scade în medie cu 140.000 de locuitori – 70.000 prin deces și ceilalți prin emigrare.

„Din perspectivă statistică, asistăm la o evoluție negativă a populației, la nivel mondial. Sunt 2 indicatori pe care ar trebui să-i urmărim: piramida vârstelor, adică modul în care vârstele oamenilor ajung să fie distribuite la nivelul unui stat și, pe de altă parte, speranța de viață. Cu cât aceasta este mai înaltă, s-a observat în studiile sociologice că există o corelație pozitivă cu calitatea vieții. Prin urmare, în statele sud-est europene există riscul ca populația să se înjumătățească în următoarea sută de ani. Mai puțin vedem acest lucru în statele occidentale”, a spus la Digi24 sociologul Antonio Amuza.

„Acolo vorbim și de politici de imigrare, absorbție a persoanelor care aleg statele respective pentru a-și desfășura viața acolo și atunci, chiar dacă populația îmbătrânește, devine foarte atractivă pentru persoane care sunt născute în alte zone”, a adăugat el.

„În ceea ce ne privește pe noi, nu ar trebui să fim neapărat îngrijorați. Poate la nivel de politici sociale, da. România poate fi atractivă pentru țările care se află la est”, a mai spus sociologul.

Politica