joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Coaliția de guvernare a împărțit prefecturile din țară

Liderii Coaliției de guvernare au negociat și stabilit, în ședința de luni seara, noile structuri de conducere din cadrul prefecturilor.

Cele mai multe poziții de prefect vor fi ocupate de reprezentanți ai Partidului Național Liberal. Astfel, aproape întreaga regiune Oltenia se va afla sub autoritatea guvernamentală a PNL-ului, regăsită în județele Dolj, Vâlcea, Mehedinți și Olt, potrivit G4Media.

În Gorj, prefectura va fi condusă de un reprezentant al formațiunii politice USR, după ce  în trecut s-a aflat în subordinea lui Cosmin Petrișor Pistol, susținut de Partidul Mișcarea Populară.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Mai mult, funcția de Secretar General al Guvernului va fi ocupată tot de un gorjean, după preferințele ministrului Cîțu. Liberalul din Gorj, Tiberiu Horațiu Gorun, va ocupa această poziție, inițial promisă lui Mircea Abrudean, liberal cu notorietate, dar din Cluj.

Restul prefecturilor vor fi ocupate după cum urmează:

  • UDMR: Cluj, Arad, Sălaj, Satu Mare și Covasna – 5 prefecturi
  • USR-PLUS:  București, Tulcea, Vaslui, Buzău, Harghita (PLUS); Timiș, Bacău, Maramureș, Suceava, Argeș, Galați, Brăila, Ialomița (USR) – 13 prefecturi
  • PNL: Ilfov, Prahova, Sibiu, Bistrița, Alba, Brașov, Mureș, Hunedoara, Caraș Severin, Bihor, Călărași, Dâmbovița, Teleorman, Giurgiu, Constanța, Vrancea, Iași, Neamț și Botoșani – 19 prefecturi.

Totodată, s-au stabilit și funcțiile de subprefecți. În județele în care Alianța USR-PLUS nu a obținut mandate de prefecți, va avea câte o poziție de subprefect, așa cum este cazul lui Fănel Bădici, ce va fi subprefect de Olt din partea USR.

La București, unde sunt 3 subprefecți, 2 vor fi ai PNL și unul al UDMR. În județele în care are UDMR prefect, vor fi câte 1 subprefect pentru PNL și unul  pentru USR PLUS, mai menționează sursa citată.

Negocierea și numirea noilor reprezentanți ai Guvernului în teritoriu au fost hotărâte de oficialii de la Palatul Victoria, după ce au modificat OUG 57/2019 privind Codul administrativ referitor la statutul prefectului şi subprefectului, aceste funcţii urmând să fie unele de demnitate publică. Cei care vor fi numiți în funcțiile de prefecți vor putea fi membri de partid. Guvernul a adoptat această OUG în condițiile în care Constituția României arată la articolul 123 că ,,atribuţiile prefectului se stabilesc prin lege organică”.

Noile numiri în funcție urmează să fie prezentate în următoarea ședință de Guvern și publicate în Monitorul Oficial.

Politica