joi, aprilie 18, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Studenție-n pandemie

De mai bine de 9 luni, cursurile facultăţilor din Craiova se ţin online, de altfel ca în toată ţara. La început, mulți studenți erau de acord cu măsura, nedorindu-şi să fie expuşi coronavirusului, care doar ce începea să ia amploare. Alții susţineau că un curs online nu va fi niciodată ca un curs real şi bagajul de informaţii cu care studenţii rămân nu poate fi acelaşi. După aproape un an de zile, studenţii au început să se sature şi majoritatea îşi doresc să se întoarcă la facultăţile lor, principalul motiv nefiind însă studiile în sine, cât revederea şi interacţiunea cu colegii, dar şi cu profesorii, în cazul multora.

Andra este studentă în primul an la Facultatea de Științe Sociale, din cadrul Universităţii din Craiova.
Tânăra subliniază un aspect nefiresc, de la bun început: „Nu mi-am cunoscut niciodată colegii. Îi ştiu doar din video-urile online de la cursuri şi din unele fotografii, pe cei cu care am păstrat o oarecare legătură. A fost o tentativă de a ieşi vara trecută la o cafea, toţi. Lucrul acesta nu s-a întâmplat din cauza faptului că mulţi erau plecaţi din oraş, fie în vacanţă, fie la ei acasă. A trecut aproape un an de studiu şi chiar dacă din punct de vedere al cursurilor nu mi s-a părut mai dificil, din punct de vedere social este”, ne-a spus Andra.
Sunt și studenți care s-au acomodat destul de bine cu ideea de a face cursurile online, din confortul casei. Chiar dacă unii dintre ei au avut de dat examene importante, tot de la distanță, cum ar fi examenul de licență.
„Sunt la master la Facultatea de Drept în anul I, dar fac exclusiv cursuri online din anul IV de facultate. Inclusiv examenele finale s-au susținut online. Pentru mine experiența cursurilor online a fost una bună. Îmi este mai comod să particip la toate cursurile, iar informația este relativ aceeași, doar că este mult mai ușor să o pierzi dacă nu ești atent. Profesorii încearcă să desfășoare cursurile cât mai interactiv. Avem materiale puse la dispoziție în caz că rămânem în urmă. Ca și la cursurile din facultate, nu este mereu toată lumea prezentă, dar în ansamblu, încercăm să intrăm la fiecare curs. Chiar acum este sesiune și se desfășoară tot pe o platformă online, pusă la dispoziție de facultate. În afară de dificultăți din cauza dispozitivelor, sau a internetului, lucrurile se desfășoară normal”, a spus Cynthia, studentă la master anul I, la Facultatea de Drept și Științe Administrative din Craiova.

„A trebuit să renunț. Nu am mai putut sta la cămin odată cu închiderea facultăților”

Policlinica Buna Vestire Craiova

Studenții s-au obișnuit cu ceea ce înseamnă cursurile online și desfășurarea acestora. Majoritatea sunt nerăbdători să se întoarcă la facultățile la care sunt înscriși, iar alții chiar în orașele unde studiază.
Anastasia este o tânără din Republica Moldova, studentă la Facultatea de Litere din Craiova, în anul III. Tânăra și-a pierdut și job-ul din cauza pandemiei și a fost nevoită să se întoarcă acasă. Acum, cea mai mare grijă a ei o reprezintă examenul de licență, pe care s-ar putea să îl susțină online.
„Locuiesc în Chișinău, iar motivul pentru care am ales să vin la facultate în Craiova, să studiez, a fost sora mea, care locuiește acolo de mai multă vreme. M-am adaptat destul de ușor având-o pe ea acolo. N-aș putea spune același lucru și despre momentul când am revenit în Chișinău. Sunt mai multe lucruri care mă legau de Craiova, nu doar facultatea. Sora mea, iubitul și un job la început, la care a trebuit să renunț. S-a întâmplat din cauza faptului că nu am mai putut sta la cămin odată cu închiderea facultăților. A trebuit sa mă întorc acasă și pentru că firma la care lucram și-a oprit activitatea. M-am obișnuit repede cu metoda de a face cursurile online, doar că anul acesta voi avea examenul de licență. Și dacă pentru un examen normal, ai de unde să ceri niște sfaturi, de la cei care au dat o licență, pentru un examen online e mai diferit. Nu ai la ce anume să te raportezi, să știi cum o să fie. Cei care au prins examenul online în vară nu au asimilat povestea atât de mult încât să o și împărtășească cu noi. Sper să se deschidă facultatea și să revin în Craiova, înainte de examen”, a mărturisit Anastasia.
În timp ce majoritatea studenților sunt destul de nerăbdători să se întoarcă la facultățile lor, alții spun că nu ar mai pleca din confortul caselor lor, nici pentru facultate, nici pentru job.
„Singurul motiv pentru care nu mă deranjează pandemia și nici restricțiile, este acest stat acasă. Sunt student la Facultatea de Matematică-Informatică și facem cursuri online de la începutul pandemiei. Sunt colegi mulți care spun că nu le-a fost ușor să se obișnuiască, cu ideea de curs online. M-a amuzat faptul că remarcile astea au venit de la niște studenți la informatică. Înțeleg să nu se priceapă un copil de clasa a 4-a, dar nu noi. Și aici nu contează la ce facultate ești. Mie îmi convine situația. Și serviciul și facultatea sunt de la biroul din camera mea. Unde ar fi lipsa de confort? Examenele sunt mai ușoare, salariul e același. Poate alții sunt mai dependenți de viața socială și ăsta e motivul pentru care nu le convine”, a spus Mihai Sorin, student la Matematică-Informatică, în Craiova.
Singurul lucru evident este că niciunul dintre studenții cu care am stat de vorbă nu are o problemă reală cu ideea de curs online, ci elementele deranjante sunt, într-adevăr, cele de natură socială, în special lipsa interacțiunii cu colegii, aspect care pentru unii se răsfrânge și în calitatea studiului.

Alexandru NICA

Politica