sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Primul autobuz electric al Craiovei, pe Traseul 9

Primul autobuz electric din Craiova a fost prezentat, miercuri, de primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu și directorul RAT Craiova, Marcel Tănăsescu. Autobuzul ar urma să fie introdus pe traseul 9.

 „Acest autobuz electric o să ruleze pe Traseul 9. Autobuzul are dotări de ultimă generație, o lungime de 18 metri, capacitate de 40 de călători pe scaun, 94 în picioare și un loc pentru persoane cu dizabilități. Are încărcare de două feluri, lentă și rapidă. Timp de șapte ore se încarcă 100%. Încărcarea rapidă înseamnă 5-10 minute și ajunge la 50-60%. Are aer condiționat, priză pentru încărcare laptop sau telefon, sistem de numărare călători, ceea ce înseamnă că vom știi în timp real câți călători transportăm”, a spus Marcel Tănăsescu, director al RAT Craiova.

Următoarele 4 autobuze electrice ar trebui să ajungă și să ruleze pe traseele din oraș luna viitoare, fiind distribuite traseelor cele mai lungi, după cum a declarat Lia Olguța Vasilescu. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Orașul Craiova se modernizează și ține pasul cu Uniunea Europeană sau mai precis cu directivele acesteia, în sensul că beneficiem, în sfârșit, ca și achiziție proprie, de primul autobuz 100% electric. Au mai fost două care au rulat în probe prin oraș, dar nu au fost ale noastre. Am achiziționat 16 autobuze care trebuie să vină până în luna iulie a acestui an. Luna viitoare, de exemplu, mai așteptăm patru autobuze, în martie încă patru și tot așa până când vor fi 16 în total. Între timp, suntem în licitație cu alte 30 de autobuze, tot electrice, pe fonduri europene. Sperăm, de asemenea, ca până la finalul acestui an să înceapă să se deruleze și acel contract. De asemenea, pe fonduri europene, lucrăm la un proiect care se referă la achiziția a 200 de autobuze, tot electrice și acestea. 100 vor fi pentru zona metropolitană și 100 pentru transportul școlar. Vrem ca în tot municipiul Craiova să introducem transport școlar. Așteptăm ghidurile de finanțare despre care știm că vor fi gata abia în luna iulie”, a precizat Vasilescu. 

Contractul pentru achiziția celor 16 autobuze, a fost semnat încă de anul trecut pe 19 februarie, de fostul edil Mihail Genoiu. Conform contractului, în primele 9 luni de la semnarea acestuia, trebuia livrat un prototip care să îndeplinească toate condițiile impuse prin caietul de sarcini. Restul autobuzelor ar fi trebuit livrate într-un interval de 6 luni, începând cu a zecea lună de la semnarea contractului. Nu există o explicație clară a întârzierii acestuia.

Tramvaiul se lasă așteptat

Un alt proiect care a fost aprobat pentru finanțare, care este în derulare și ar fi trebuit să aducă un număr de 17 tramvaie noi în Craiova, a rămas momentan fără rezultat. Ucrainenii de la Tatra Yug au fost desemnați câștigătorii licitației de anul trecut pentru furnizarea a 17 tramvaie în Craiova. 

„În ceea ce privește tramvaiele, achiziția este făcută de Ministerul Dezvoltării și a fost blocată mai bine de un an din cauza contestațiilor. Am ținut legătura cu cei de la Ministerul Dezvoltării și veștile sunt bune, în sensul că a fost finalizată procedura de evaluare a ofertei tehnice. Urmează evaluarea ofertei financiare, după care va mai fi o perioadă de contestații și sperăm că după aceea putem să semnăm contractul. Acest lucru înseamnă că mai devreme de anul viitor nu vom avea niciun tramvai pentru că nicio fabrică nu are tramvaie pe stoc. Important este însă că se finalizează și această procedură”, a conchis Lia Olguța Vasilescu.

Alexandru Nica

Politica