joi, aprilie 18, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Second-hand-ul de la trotuar s-a extins

Grămezi de haine și pantofi uzați, echipamente electrice mai mult sau mai puțin folosite, în mijlocul drumului. Pentru că târgul este închis din cauza pandemiei. Se întâmplă în Craiova, în 1 Mai. Situația s-a amplificat. Comercianții spun că nu au unde să-și vândă marfa, locuitorii din zonă spun că nu au pe unde să circule, trotuarele fiind ocupate și se plâng de mizerie, iar autoritățile își pasează, în continuare, responsabilitatea de la una la alta.

Craiovenii care locuiesc în cartierul 1 Mai în apropierea târgului de săptămână spun că sunt exasperați. Mormane de mărfuri second-hand zac pe trotuare, iar comercianții vând nestingheriți. Nu duc lipsă de clienți, doar de alt spațiu.

Comerțul desfășurat de ei în aceste condiții este ilegal, numai că nimeni nu vrea să aplice legea. Doar Poliția a mai dat amenzi pentru nerespectarea măsurilor de protecție împotriva coronavirus, cum ar fi nepurtatul măștii de protecție. Însă doar 7 amenzi, de la începutul anului.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Craiovenii din zona se uită către Primărie pentru a rezolva situația. Mai marii orașului spun însă că nu pot face nimic.

 „Primăria dezaprobă situația creată în cartierul 1Mai și a întreprins toate demersurile către instituțiile abilitate pentru a fi efectuate verificări la fața locului și a lua măsuri. Reamintim că această situație a apărut ca urmare a închiderii Târgului de Săptămână, conform Hotărârii Guvernului nr. 935/2020, prin care s-a suspendat activitatea piețelor agroalimentare în spații închise, a târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor. Primăria nu poate interveni în remedierea acestei situații decât în baza legilor în vigoare și a pârghiilor aflate la dispoziția instituției. Mai mult, autoritatea locală a sesizat IPJ Dolj să ia măsuri în legătură cu acest aspect, având în vedere că Poliția Locală nu mai este în subordinea municipalității din primăvara anului 2020. Facem precizarea că Primăria Craiova nu a dat niciun acord persoanelor juridice sau fizice pentru a desfășura activități specifice comerciale în zona cu pricina. În acest context, conform reglementărilor în vigoare, altele sunt instituțiile statului abilitate să acționeze pentru respectarea ordinii publice și/sau verificarea comercianților stabiliți fără nicio autorizație pe domeniul public, precum Poliția Județeană, Protecția Consumatorului”, se arată într-un punct de vedere transmis de reprezentanții Primăriei Craiova, la solicitarea Jurnalul Olteniei.

Legal însă, Poliția nu poate face mai mult, după cum v-am mai precizat în articole anterioare. Drept urmare, craiovenilor din zona nu le rămâne decât să suporte situația până la redeschiderea târgului.

Întrebat ce părere are, Romeo Tiberiade, reprezentantul comercianților spune că, de acum încolo, aceștia nu vor mai lăsa mizerie în stradă.

„Începând de astăzi, în urma unui protocol agreat cu SC SALUBRITATE, aceștia vor curăța și igieniza zona în fiecare zi, după plecarea comercianților. Este singura măsură pe care noi o putem întreprinde la ora actuală. Aici vorbim despre oameni care își câștigă, în acest fel, banii pentru traiul zilnic”, a declarat Romeo Tiberiade.

Politica