joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cercetător român la Oxford: Tulpina britanică a virusului poate face boala mai severă cu până la 20%

Mutația britanică a coronavirusului este mai periculoasă, este mai imprevizibilă, mai contagioasă și poate face ca boala să fie mai severă cu până la 20% în unele cazuri, potrivit cercetătorului român la Oxford, Ștefan Dascălu.

„Mutația afectează capacitatea virusului de a infecta celulele. Este mult mai eficientă în a intra în celulele umane și infecția ajunge să fie declanșată mai ușor.

Pe parcursul infecției – încă sunt necesare studii suplimentare – aparent, acest lucru ar influența și progresul bolii, făcându-l mai sever cu 20%, în unele cazuri.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Nu este un prospect foarte bun.

Acum s-a demonstrat că noua tulpină e până la 70% mai infecțioasă, cu implicații majore în eforturile de sănătate publică. E și potențialul infecției în sine să aibă manifestare mai severă, mai agresivă”, a explicat cercetătorul român, la Digi24.

El a afirmat că măsurile de siguranță existente  – masca sanitară, igiena și distanțarea – rămân aceleași și vor ajuta în lupta cu această nouă tulpină, dar și cu altele care vor apărea.

„Prin procesul natural al mutației, ne așteptam (să apară alte tulpini – n.r.), de asta am reușit să identificăm aceste tulpini, pentru că monitorizăm apariția lor în urma fenomenului natural al mutației”, a spus Ștefan Dascălu.

Dovezile științifice de până acum cu privire la noua variantă de coronavirus care a apărut în Regatul Unit sugerează că aceasta ar fi mai mortală decât varianta obișnuită, a declarat vineri premierul Boris Johnson, conform BBC.

În România, alte șapte persoane au fost confirmate pozitiv cu coronavirus în cazul focarului de la școala din Capitală, unde a fost depistată noua tulpină britanică a Covid-19.

Potrivit comunicatului transmis de Minister, în cazul a patru persoane dintre cele şapte au fost trimise probe pentru secvenţiere în vederea depistării noii tulpini a SARS-CoV-2. Vor fi analizate doar patru probe deoarece acestea au prezentat anumite caracteristici, a precizat Ministerul Sănătății.

Ministerul Sănătății a anunțat, sâmbătă seara, că nouă din 10 persoane testate – contacți ai unuia dintre pacienții depistați în cursul zilei de vineri cu noua tulpină SARS-CoV-2, varianta B.1.1.7 cu originea în Marea Britanie, au fost depistate pozitiv la testul RT-PCR. Pacientul lucrează la o școală din Capitală.

Ulterior, DSP a decis să extindă ancheta epidemiologică și să recolteze probe de la alte 11 persoane.

Un nou caz de infecție cu tulpina din Marea Britanie a fost confirmat luni la Suceava, la un bărbat în vârstă de 39 de ani. În cazul său, DSP Suceava a realizat ancheta epidemiologică în urma căreia au rezultat 4 contacți direcți care se afla în carantină, sub supraveghere.

Politica