joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Agențiile de turism: Test Covid-19 la întoarcerea în ţară după concediu, în locul carantinării de 14 zile

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) solicită autorităţilor să implementeze, ca măsură alternativă, efectuarea unui test Covid-19 la întoarcerea în ţară, în locul carantinării de 14 zile, obligativitatea carantinei generând un nou val de anulări ale pachetelor de servicii de călătorie contractate, restituiri şi litigii, susţin reprezentanţii ANAT într-un comunicat remis marţi Agerpres.

„Niciun român nu doreşte şi nu îşi permite să stea în carantină 14 zile la întoarcerea dintr-o călătorie sau vacanţă. Acest aspect generează un nou val de anulări ale pachetelor de servicii de călătorie contractate, restituiri şi litigii. Având în vedere cele menţionate mai sus şi faptul că turiştii care se întorc din aceste ţări şi stau în carantină nu ştiu dacă sunt infectaţi şi dacă pot infecta, la rândul lor, alte persoane, propunem abordarea acestei situaţii prin varianta în care un călător care se întoarce dintr-o ţară aflată pe lista galbenă să aibă ca alternativă la carantinare efectuarea unui test în termen de 3 zile de la întoarcerea în România. Se poate menţine măsura de carantinare până la obţinerea rezultatului unui test negativ sau se poate introduce posibilitatea efectuării de teste rapide pe aeroport”, subliniază Dumitru Luca, preşedintele ANAT.

De asemenea, ANAT consideră că trebuie revizuită şi măsura conform căreia, în cazul în care părinţii sunt vaccinaţi, la întoarcerea dintr-o călătorie într-o ţară din lista galbenă, copiii nevaccinaţi trebuie să rămână în carantină o perioadă de 14 zile.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Toate speranţele se bazează pe succesul acestor măsuri coordonate, cu scopul de a restabili încredere şi de a face posibile din nou călătoriile în siguranţă. Între timp, industria va avea nevoie de sprijin financiar continuu pentru a rezista provocărilor permanente generate de pandemie şi pentru a-şi putea regândi planurile de afaceri pe termen mediu şi lung”, se mai arată în comunicatul ANAT.

NET (Reţeaua pentru Sectorul Privat European în Turism – Network for European Private Sector in Tourism), unde ANAT este membru prin intermediul ECTAA (Asociaţia Europeană a Agenţiilor de Turism şi Touroperatorilor), solicită statelor membre şi factorilor de decizie din UE să continue discuţiile şi să convină asupra unor măsuri coordonate care sunt necesare pentru reluarea cu succes a călătoriilor şi turismului în cazul în care situaţia epidemiologică se îmbunătăţeşte. De asemenea, NET invită astfel toţi factorii de decizie la nivel european să accelereze ratele de vaccinare pe întregul continent şi să adopte o abordare comună a UE pentru a defini ratele de incidenţă, care ar putea asigura relaxarea restricţiilor şi ar spori încrederea publicului prin urmărirea progresului.

Politica