vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Proteste masive în Rusia: Peste 2.000 de manifestanți, arestați

Protestatarii ruși au ieșit sâmbătă în stradă, la îndemnul opozantului Alexei Navalnîi, încarcerat săptămâna aceasta la întoarcerea în țară. Opozantul a făcut apel la proteste contra arestării sale și a clasei politice ruse. Mai mulți dintre colaboratorii săi au fost arestați în ultimele zile, iar autoritățile au cerut ca postările de pe rețelele sociale care promovează manifestațiile să fie șterse, scrie hotnews.ro De asemenea, Iulia Navalnîia, soţia opozantului încarcerat, a fost arestată în timpul protestului de la Moscova, fiind eliberată câteva ore mai târziu.

Principalele proteste proteste au avut loc la Moscova şi Sankt Petersburg, fiecare cu câte 20.000 de participanţi, potrivit jurnaliştilor AFP. La rândul său, Reuters a estimat că la Moscova s-au adunat cel puţin 40.000 de persoane. În Siberia, protestele s-au desfăşurat la -50 de grade Celsius. Autorităţile au anunţat că protestele din Moscova şi zeci de alte oraşe sunt ilegale.

Oamenii au scandat „Putin, hoţule!”, „Navalnîi, suntem cu tine” sau „Libertate pentru deţinuţii politici!”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cel puțin 2.250 de oameni au fost reținuți, în 107 orașe din țară, 855 dintre arestări fiind efectuate numai în Moscova, potrivit celei mai recente raportări a site-ului independent de monitorizare a activității poliției OVD-Info.

Imagini filmate la protestele din Rusia, în care forțele de ordine îi lovesc cu brutalitate pe manifestanți, au fost distribuite masiv pe internet.

În timp ce-i informează pe oameni prin megafon că vrea să le asigure securitatea, poliția din Moscova lovește dur în protestatari, relatează site-ul Jurnal.md.

„Facem tot posibilul ca să vă asigurăm securitatea”, se aude o voce în megafon, în timp ce reprezentanții structurilor de forță lovesc cu bâtele în protestatari. „Rușine!”, țipă femeile din mulțime – potrivit sursei citate.

De asemenea, un video filmat la protestele desfășurate în Sankt Petersburg arată cum un membru al forțelor de ordine lovește violent o femeie în abdomen, doborând-o la pământ, după ce aceasta a întrebat „De ce îl arestați?”.

Potrivit relatărilor martorilor, femeia a fost luată ulterior cu ambulanța.

Navalnîi le-a cerut susţinătorilor săi să protesteze sâmbătă în întreaga ţară. El a fost arestat săptămâna trecută la punctul pentru controlul paşapoartelor de pe aeroportul Şeremetievo din Moscova, după ce a revenit de la Berlin, unde fusese spitalizat din august anul trecut din cauza otrăvirii cu agentul neurotoxic Noviciok.

Disidentul rus se află acum în arest preventiv, în aşteptarea mai multor proceduri judiciare care îl vizează. Printre altele, autorităţile ruse au comunicat că el ar putea fi considerat vinovat de încălcarea condiţiilor de eliberare condiţionată în urma unei condamnări cu suspendare din 2014.

Foto: twitter

Politica