marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ministrul Mediului, Barna Tánczos, în vizită la Craiova

Ministrul Mediului a fost prezent joi, în Craiova, pentru a dezbate cu autoritățile publice locale și județene problema deșertificării mai multor zone din județ.

Acesta a susținut o conferință de presă la Prefectură, la care au participat ministrul Apărării Naționale – Nicolae Ciucă, Prefectul județului Dolj – Nicușor Roșca, deputatul Ștefan-Bucur Stoica, dar și reprezentanți ai instituțiilor doljene de mediu.

,,Mă aflu în Dolj la invitația ministrului Nicolae Ciucă, ce mi-a solicit să fac o vizită Craiovei și județului Dolj, în special pentru a discuta problema deșertificării. Este un fenomen absolut ieșit din comun, dacă privim din perspectiva întregii țări, suntem o țară cu foarte multe păduri, cu agricultură performantă în foarte multe regiuni și discutăm, în același timp, de o problemă specifică zonei de sud – deșertificarea, un fenomen destul de agresiv, pe care nu l-am tratat până acum așa cum ar fi trebuit.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Nu a trecut foarte mult timp de când în aceste zone a existat o agricultură performantă, au fost păduri, dar au dispărut foarte multe comune, dar și pădurile din diverse motive. Au dispărut plantații pomicole, iar fenomenul deșertificării a fost amplificat și de factorul uman”, a precizat ministrul Mediului.

Barna Tánczos a purtat deja câteva discuții cu o parte din conducerea județului Dolj, astfel încât soluțiile privind fenomenul deșertificării să fie găsite și implementate rapid.

,,Am avut o discuție, în cursul dimineții, cu domnul Prefect și cu domnul Nicolae Giugea, despre un program specific acestei probleme și acestei zone, un program care să facă parte din Programul General de Împăduriri, gestionat de domnul Secretar de stat Gelu Puiu, pentru că soluția de împădurire este una generală la nivel național, dar în acest județ, avem nevoie de ceva mai mult. Avem nevoie de un program bazat pe studii științifice, făcute de colegii noștri din domeniul agriculturii, care să oprească practic fenomenul de deșertificare.

Am avut o discuție scurtă și cu instituțiile subordonate Ministerului Mediului și am am constat că există bună practică, există o soluție, care dacă este tratată cu seriozitate, poate fi dusă la nivel de program regional și poate să oprească acest fenomen al deșertificării. Am stabilit împreună cu domnul ministru Ciucă așa, că la nivelul Guvernului vom trata cu prioritate această problemă, că vom demara un program multianual, cel puțin pe zece ani, de luptă împotriva fenomenului de deșertificare, iar în cursul după-amiezii vom avea întâlniri locale cu fermieri, cu persoane care dețin terenuri în aceste zone deșertificare, pentru a găsi soluțiile cele mai bune împreună cu ei și a începe în cel mai scurt timp un program”, a adăugat Barna Tánczos.

În ceea ce privește bugetul alocat programelor destinate zonelor din județ și nu numai unde există aspecte generate de deșertificarea agresivă, ministrul Mediului a declarat că nu sunt deficiențe în acest sens.

,,Fonduri există și ne vor fi suplimentate inclusiv din Programul Național de Relansare și Reziliență. Avem și în momentul de față fonduri disponibile pentru a finanța un asemenea program, dar va trebui să găsim soluția optimă pentru asigurarea suprafețelor și punerea la dispoziția autorităților care se vor ocupa de program a terenurilor pentru împăduriri”, potrivit ministrului Mediului.

Totodată, Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naționale, a subliniat importanța pe care o acordă acestui program, motivat, mai ales, de faptul că este cetățean al județului Dolj.

,,Pentru mine a fost cât se poate de evident că la nivelul localităților unde se produce acest fenomen este nevoie de ajutor și de implicarea tuturor instituțiilor, astfel încât să ne așezăm la treabă și să identificăm soluțiile care pot fi aplicate pentru a putea să începem stoparea acestui fenomen de deșertificare, dar și a fenomenului legat de degradarea terenurilor.

În urma discuțiilor pe care le-am avut în această dimineață, am putut să identificăm că există instrumente, există disponibilitate și că de aici înainte urmează să facem prin programele ce sunt în derulare la Ministerul Mediului. Domnul Secretar de Stat a oferit posibilitatea ca printr-o coordonare cu autoritățile locale să se continue deja partea existentă din program, astfel încât să continue împădurirea în sectorul Dăbuleni, Sadova, Mârșani. Totodată, există o anumită sumă de bani care permite să înceapă lucrările în zonele Ciuperceni, Poiana Mare, Desa – pentru că acolo am văzut că acolo începe zona de deșertificare. Totodată, la nivelul Prefecturii, comisia destinată să se ocupe de problema aceasta a deșertificării o să devină cât mai activă posibil și împreună cu directorii deconcentratelor, dar și cu implicarea Facultății de Agronomie.

Sunt convins că prin implicarea autorităților locale, ale structurilor guvernamentale și, bineînțeles, prin voința politică, pentru că de asta sunt aici o parte din membrii Parlamentului României, care reprezentăm județul Dolj, putem găsi soluția potrivită pentru acest demers”, a completat Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naționale.

Susținerea strategiilor privind înlăturarea deșertificării din sudul județului Dolj este asigurată și de deputatul Ștefan-Bucur Stoica.

,,Craiova și județul Dolj au foarte multe probleme. Cetățenii au arătat de multe ori problema deșertificării în sudul județului Dolj, care poate să afecteze viața a sute de cetățeni din județul nostru. Dacă acest fenomen al deșertificării continuă, oamenii nu vor mai avea din ce să trăiască. A rezultat o chestiune foarte clară, pentru care două ministere trebuie să participe la această problemă – Ministerul Mediului și Ministerul Agriculturii, pentru că trebuie identificate clar acele terenuri care trebuie împăturite, precum și alte terenuri care trebuie ameliorate și pentru care trebuie înființate rețele de viță de vie, pomicultură, iar toate aceste lucruri se pot realiza prin colaborarea celor două ministere, cu institutele de cercetare pe care le avem la nivelul județului Dolj”, a declarat deputatul Ștefan-Bucur Stoica.

Nu în ultimul rând, Prefectul Județului Dolj a asigurat miniștrii că va face tot ce îi va sta în putere pentru ca soluțiile deșertificării să fie vizibile, nu doar trecute pe hârtie.

,,Știm cu toții că este o suprafață foarte mare de teren care se poate împăduri, peste 100.000 de ha de teren degradabil, nisipos. Ca și reprezentant al Guvernului în teritoriu, voi face Comisia Tehnică din Prefectură să fie activă, vom merge la administrațiile locale pentru a împărți terenurile degradate din zonă, pentru a identifica soluții și acele parcele care ar trebui cadastrate, pentru a pune pe hârtie totul, pentru a se dezbate și pentru a face studiul cât mai complex și adus la cunoștința Ministerului Mediului.

Bani există, iar toată treaba depinde de autoritățile locale și județene pentru a se implica și pentru a găsi soluții în acest sens”, a conchis Prefectul de Dolj, Nicușor Roșca.

Întrebat despre nivelul ridicat de poluare, înregistrat atât în municipiul București, cât și în Craiova, ministrul Mediului a precizat că trebuie căutate soluții, în special, la nivelul autorităților locale.

,,Sursele de poluare a aerului în centrele urbane sunt traficul, în proporție de 60%, activitatea industrială și de servicii, în procent de aproximativ 20% și până în 10%, încălzirea rezidențială. Noi dacă vrem să acționăm, trebuie să acționăm pe fiecare sursă în parte, deci să reducem poluarea pe fiecare sursă în parte

Pe trafic, singura soluție este reducerea traficului auto, prin oferirea de soluții alternative de transport și nepoluante. Aici, AFM-ul (Administrația Fondului pentru Mediu) are deja program pentru finanțarea de achiziție de mijloace de transport în comun electrice 100% nepoluante. Trebuie să găsim soluții de finanțare și pentru infrastructura alternativă de transport – piste de biciclete și trotinete electrice, dar este nevoie și de o conștientizare și o informare a cetățenilor că ne costă foarte mult comoditatea. (…)

Pentru industrie și servicii, singura soluție este modul de autorizare a acestor activități în marile centre urbane, ar mai fi soluții pentru scoaterea din orașe a acestor activități poluante din zonele locuite și controalele periodice pentru verificarea poluării la fiecare agent economic. Avem deja implementate reguli care îi obligă pe agenții economici poluatori să facă disponibile informațiile <<real time>> de poluare.

Pe încălzirea rezidențială, încălzirea centralizată pe fiecare localitate este una dintre soluții. Este cu siguranță doar în cazul în care aceste sisteme de termoficare sunt modernizate, fiind pierderi mici de căldură, acestea fiind eficiente la nivelul fiecărui apartament. Pe de altă parte, încălzirea rezidențială poate să însemne în anumite zone trecerea de pe combustibilul fosil pe cea de gaz”, a declarat ministrul Barna Tánczos.

Continuarea dezbaterii privind poluarea din oraș, respectiv din județul Dolj, va fi posibilă în urma întâlnirii și discuțiilor pe care ministrul Mediului le va avea cu primarul Lia Olguța Vasilescu.

Miniștrii prezenți la conferință, împreună cu Prefectul Nicușor Roșca și reprezentanții celorlalte instituții de mediu locale și județene se vor deplasa, în această după-amiază, în localitățile Poiana Mare și Călărași. Aceștia vor discuta în mod direct cu cetățenii, agricultorii, fermierii și autoritățile locale despre problema deșertificării, dar și despre cele mai potrivite soluții pe care să le implementeze.

Politica