joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Studiu. Infecția cu Covid-19 presupune aceeași imunitate precum vaccinarea

Persoanele care au contractat noul coroanavirus sunt la fel de protejate ca cele cărora li s-a administrat cel mai bun vaccin descoperit împotriva virusului. Datele sunt raportate în urma unui studiu realizat în cadrul căruia au participat aproximativ 20.000 de angajați ai sistemului sanitar englez, fiind, la momentul de față, cel mai mare studiu efectuat până acum.

Organizația de Sănătate Publică din Anglia a testat, în perioada iunie – noiembrie 2020, două grupuri de voluntari – 6.000 de angajați din rândul personalului medical, care au fost infectați cu SARS-CoV-2 și 14.000, care nu au contactat virusul, potrivit ziarului Fiancial Times.

A fost posibilă o comparație a ratei de infectare în cele două grupuri țintă, ale cărei rezultate au demonstrat că cei care au fost depistați cu virusul sunt protejați într-un procent de minimum 83% în ceea ce privește posibilitatea unei reinfectări cu Covid-19.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Astfel, pentru prima categorie de voluntari, infecția cu noul coronavirus presupune protejarea într-un procent de peste 94% împotriva simptomelor provocate de virus, ceea ce înseamnă că aceștia sunt la fel de imuni precum cei care se vaccinează.

Susan Hopkins, consilier medical senior în cadrul Organizației de Sănătate Publică din Anglia a precizat că rezultatele studiului sunt extrem de încurajatoare și, în ciuda faptului că nu oferă protecție completă împotriva virusului, cum, de altfel, nici vaccinul nu o face, cei care au contractat virusul vor fi imuni cel puțin cinci luni în fața unei reinfectări.

,,Infecția naturală poate fi privită la fel de bine precum un vaccin, ceea ce este foarte bine pentru populație”, a subliniat Susan Hopkins.

Chiar dacă studiul realizat nu poate oferi o posibilă protecție după cele cinci luni, Prof. Hopkins este optimistă în privința duratei pe care infecția cu Covid-19 o poate garanta, având în vedere perioadele anterioare de cercetare aferente pandemiei din ultimul an.

Susan Hopkins a adăugat că infectarea cu Covid-19 ,,va oferi un nivel de imunitate la nivelul comunității, încât transmiterea virusului va fi redusă” În timpul studiului, 44 de persoane din cele 6.000 din grupul celor confirmate cu noul coronavirus au fost testate pozitiv în ultimele trei luni, ceea ce a sugerat că acestea au fost ,,potențial reinfectate”. Dar din cauza analizelor genetice care nu au putut confirma diferența clară dintre cei doi viruși care au cauzat infecția, nu au fost considerate reinfectări clare. Este posibil ca același virus să fi fost incubat pentru o lungă perioadă în organismul unei persoane, caz pe care cercetătorii îl consideră puțin probabil.

Eleanor Riley, profesor de virologie în cadrul Universității din Edinburgh, a evidențiat că rezultatele studiului arată, de asemenea, că pacienții care și-au revenit în urma infecției cu Covid-19 au șanse mai mici să transmită virusul către alte persoane, întrucât infecția naturală cu Covid asigură un procent de aproape 75% împotriva simptomelor unei reinfectări. Cu toate acestea, Prof. Hopkins atrage atenția oamenilor să nu interpreteze greșit aceste date recente, oferite de studiu.

,,În cazul în care crezi că dacă ai avut boala și ești protejat 100%, este posibil, ca în mod neplăcut, să dezvolți o formă mai gravă, fiind un risc adus de infecție, pe care este posibil să o transmiți și altora.”

Punctul critic reprezentat de analiza finalizată în noiembrie este dat de faptul că aceasta este destul de recentă, astfel încât cercetătorii vaccinului să se pronunțe în vreun fel, având în vedere că primul vaccin aprobat a fost cel din decembrie, realizat în Anglia. Cercetătorii nu au fost totuși capabili să evalueze impactul unei noi sau mult mai contagioase variante a reinfectării. Organizația de Sănătate Publică din Anglia își propune să extindă cercetarea și în următoarele trei luni, astfel încât să includă 100.000 de angajați din sistemul sanitar și să ia în considerare mai multe puncte de vedere.

Andreea TIGOIANU

Politica