vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Donald Trump, pus sub acuzare pentru a doua oară de Camera Reprezentanților

Donald Trump devine primul președinte din istoria SUA care este pus sub acuzare de două ori în timpul mandatului. 
De această dată, el este acuzat de „incitare la insurecție” pentru rolul pe care l-a avut în asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie, când o mulțime violentă a pătruns în sediul Congresului american, care se pregătea să valideze victoria lui Joe Biden în alegerile prezidențiale din 3 noiembrie 2020, scrie digi24.ro

Au fost 232 de voturi pentru punerea președintelui sub acuzare, inclusiv din partea a 10 congresmeni republicani. Împotrivă au votat 197 de congresmeni, iar 5 s-au abținut. Dintre cei care nu au votat, patru au fost republicani. Votul „bipartizan” de acum pentru punerea sub acuzare a lui Donald Trump este cu atât mai semnificativ cu cât la prima procedură de impeachment a lui Donald Trump, anul trecut, nu a existat nicio „dezertare” din tabăra republicană.

Actul de acuzare va fi transmis Senatului, care va trebui să se pronunțe dacă Donald Trump se face vinovat sau nu pentru incitare la violență. Este nevoie însă de 67 de voturi, adică două treimi, pentru a decide că președintele se face vinovat de acuzațiile formulate de Camera Reprezentanților.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În Senat, republicanii au o majoritate de 51 la 48, un loc fiind vacant. O majoritate simplă ar fi ușor de obținut, având în vedere că există deja câțiva senatori republicani cunoscuți pentru opoziția față de Trump. 

Donald Trump a mai fost pus sub acuzare, la începutul anului trecut, pentru „obstrucționarea Congresului” și „abuz de putere”, dar a fost achitat de Senatul dominat de republicani. Anul trecut, Donald Trump a fost acuzat că a încercat să-l șantajeze pe președintele Ucrainei pentru a obține informații compromițătoare despre Joe Biden, contracandidatul său democrat în cursa pentru alegerile prezidențiale. 

Donald Trump este al treilea președinte american care trece printr-o astfel de procedură ce poate duce la destituire, dar este singurul căruia i se întâmplă de două ori în același mandat.

În 1868, democratul Andrew Johnson a fost inculpat, în urma destituirii unuia dintre miniştrii săi.  În 1998 a fost rândul lui Bill Clinton să fie inculpat, pentru sperjur, după ce a minţit cu privire la o legătură cu Monica Lewinsky, o stagiară de la Casa Albă.  Amândoi au fost achitați în Senat.

Politica