vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Revine taxa de poluare pentru mașini? Anunțul făcut de Ministrul Mediului

O nouă taxă de poluare pentru mașini ar putea fi anunțată în 2021. Deocamdată va fi organizată o dezbatere cu toți cei implicați în acest proces, la care se va decide dacă va fi un impozit, o taxă la înmatriculare sau de acces în marile orașe. 24 de state din Uniunea Europeană au o astfel de taxă.

 Ministrul Mediului admite însă că nu o va implementa dacă nimeni nu va fi de acord cu ea.

La noi, autoritățile spun că vor fi analizate mai multe forme. De pildă, o taxă introdusă în prețul carburantului, una în funcție de gradul de poluare a mașinii sau o taxă de acces în marile orașe, care au probleme cu mediul.

Policlinica Buna Vestire Craiova

 „O decizie în acest sens ar trebui luată până la sfârșitul anului”, a spus Tanczos Barna, ministrul Mediului.

Anunțul vine în contextul în care piața auto de mașini noi s-a prăbușit, dar nu și înmatricularea de autoturisme vechi aduse din străinătate, scrie stirileprotv.ro

Anul 2020 a însemnat o scădere de peste 20 la sută a înmatriculărilor de mașini noi. Pe străzi au apărut aproape 130.000 de autoturisme noi. Și înmatriculările de mașini la mâna a doua au fost mai puține. De data asta, scăderea este de 9 la sută. În 2020 românii au adus în țară de 3 ori mai multe mașini la mâna a doua decât cele noi, peste 400.000.

Vânzările pe mărci arată în felul următor. Dacia a scăzut cu aproape 20 la sută și a ajuns la 40.000 de mașini noi vândute. Skoda și Renault au fiecare câte 10.000 de mașini noi vândute și scăderi de 16, respectiv 24 la sută. Volkswagen este pe locul 4 cu 9.000 de mașini noi. Potrivit Asociației Constructorilor de Automobile din România, Ford a vândut 7.000 de unități și are cea mai mare scădere: 44 la sută.

Politica