joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Efectele vaccinului anti-Covid. Dr. Lucrețiu Radu: „ARN-ul mesager de care se teme toată lumea dispare din organism”

Imunizarea cadrelor medicale și auxiliare din Craiova împotriva noului coronavirus continuă, unul dintre centrele de vaccinare anti-COVID fiind stabilit la Spitalul Filantropia. Până acum, au fost administrate aproximativ 450 de doze în rândul personalului medico-sanitar din spital, iar alte 420 de cadre medicale urmează a fi imunizate până săptămâna viitoare.

Lucrețiu Radu, medic epidemiolog specialist și coordonatorul centrului de vaccinare al Spitalului Filantropia, a acordat un interviu pentru cotidianul regional “Jurnalul Olteniei”, în care a vorbit despre imunizarea populației împotriva noului coronavirus, despre efectele benefice, respectiv negative, aduse de vaccinul anti-COVID, dar și despre importanța informării corecte a cetățenilor privind vaccinarea.

Potrivit doctorului Lucrețiu Radu, până acum, nu a fost înregistrată nicio reacție adversă în rândul cadrelor medicale și auxiliare din Spitalul Filantropia, cărora li s-a administrat vaccinul: ,,La centrul nostru de vaccinare nu a fost nicio reacție adversă care să fie raportată mai departe. Dacă există o reacție precum durere la locul înțepăturii sau alte lucruri normale, sunt firești să apară, dar alte reacții adverse nu au fost înregistrate, absolut niciuna. Până acum, la centrul de vaccinare anti-COVID al Spitalului Filantropia, au fost făcute 450 de vaccinări”.
Cu toate acestea, în urma administrării serului anti-COVID, nu este exclusă apariția reacțiilor adverse, ce pot fi întâlnite și în alte situații.
„Reacțiile sunt de la cele mai simple, de la durere la locul injectării până la cele mai grave, reprezentate de șocul anafilactic. Dar, toate aceste reacții adverse pot să apară de la orice, inclusiv de la un antibiotic sau orice substanță injectabilă. Pot apărea lucruri simple, până la tulburări respiratorii, mergând până la un șoc anafilactic, lucru care până în acest moment, în România, nu s-a înregistrat. Eu lucrez acum cu vaccinul Pfizer, care spune că începând cu a 12-a zi de la injectare, persoana vaccinată începe să producă anticorpi, deci oarecum să fie protejată, asta din a 12-a zi. Rapelul de la 21 de zile crește cantitatea de anticorpi din sânge, ceea ce înseamnă că undeva la încă zece zile după cele 21 de zile, titru de anticorpi din sânge este suficient astfel încât persoanele vaccinate să nu mai facă boala. Însă, repet, încă din a 12-a zi de la administrarea vaccinului, titru de anticorpi din sânge începe ușor-ușor să crească”, a precizat medicul Lucrețiu Radu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

O altă ipoteză relevantă amintită în discuția cu doctorul Radu a fost cea a posibilității persoanelor vaccinate de a le contamina pe cele nevaccinate. Potrivit medicului epidemiolog, odată vaccinați, oamenii au șanse foarte mici să se mai infecteze și, prin urmare, nu mai transmit virusul.
„Din punct de vedere medical, în momentul în care eu am un titru suficient de anticorpi în organism, chiar dacă mă contaminez cu virusul, acesta este inactivat foarte rapid. Deci teoretic nu am timpul necesar în așa fel încât să am virusul activ și să pot să-l dau mai departe. Vaccinarea asigură un beneficiu atât pentru mine, că nu mai fac boala, dar și pentru cei din jurul meu, în sensul că orice virus SARS-CoV-2 care ajunge în organismul meu, este rapid inactivat de anticorpii pe care îi fac în urma vaccinului”, a afirmat doctorul.
Totodată, putem spune ca la o lună – o lună și o săptămână după administrarea vaccinului, suntem într-adevăr protejați împotriva virusului Covid-19.
„Lucrurile sunt simple. După trei zile de la vaccin, ARN-ul mesager de care se teme toată lumea dispare din organism, deci în 2-3 zile își face treaba. Învață celulele să producă anticorpi și dispare. Urmează, din a treia zi până într-a 12-a, o perioadă în care organismul învață să producă anticorpii, puțin câte puțin. Apoi, la 21 de zile, rapelul îmi îmbunătățește capacitatea de producție a organismului. Adică am un organism care a învățat să producă și vin cu rapelul cu care să amplific puterea de producere a anticorpilor, urmând ca în aproximativ 10 zile să am suficienți anticorpi în organism încât să fie protejat”, a precizat medicul.

Vaccinarea gravidelor: „Nu putem spune că este contraindicat, dar trebuie administrat cu precauție”

A fost adusă în discuție și premisa vaccinării femeilor însărcinate, pentru care însă nu au fost făcute suficiente studii care să demonstreze siguranța și eficacitatea maximă a vaccinului.
„Nu sunt încă studii legate de vaccinarea anti-COVID în rândul femeilor însărcinate. Nu putem spune că este contraindicat, dar trebuie administrat cu precauție, sub îngrijirea unui doctor, pentru că nu există date clare. Vaccinul acesta a fost testat pe aproximativ 30.000 de persoane, din care rata femeilor însărcinate a fost foarte mică, deci nu putem spune care sunt exact tipologiile clare pentru vaccinare, precum în ce lună a sarcinii se poate administra vaccinul. Mai sunt și alte boli pentru care nu avem toate datele complete”, ne-a mai declarat doctorul Lucrețiu Radu.
Totodată, în urma nașterilor din cadrul Spitalului Filantropia, survenite pe perioada de pandemie, nu au existat complicații în rândul femeilor însărcinate, confirmate cu noul coronavirus.
Mai mult, coordonatorul centrului de vaccinare a subliniat că „în general, copiii născuți din mămici pozitive au fost declarați negativi privind infectarea cu Covid-19”.

„Totul depinde de numărul populației care se vaccinează”


În altă ordine de idei, răspunsul pe care doctorul Lucrețiu Radu l-a oferit privind refuzul cetățenilor de a se vaccina s-a îndreptat către o singură zonă – informarea insuficientă și inadecvată a populației: „Cred că oamenii nu au toate informațiile necesare și aici este rolul presei, dar trebuie să fie transmise informații clare și principale către public. Trebuie să ajungă informații reale și, mai ales, din surse medicale”.
Medicul le-a recomandat craiovenilor și nu numai să respecte în continuare măsurile de protecție aflate în vigoare, întrucât transmiterea comunitară se realizează în rândul maselor de populație, nu doar în rândul personalului medical.
„Restricțiile trebuie păstrate și respectate, pentru că abia la o lună și ceva după vaccinare avem anticorpii în organism, iar totul depinde de numărul populației care se vaccinează. Dacă se vaccinează un număr mare din cadrele medicale este extraordinar, însă avem nevoie de vaccinare în populație, pentru că acolo este transmiterea comunitară”, a atenționat doctorul.
Cu toate acestea, coordonatorul centrului de vaccinare anti-COVID consideră că este opțiunea fiecăruia dacă se vaccinează sau nu, nefiind nevoie ca oamenii să fie influențați în vreun fel. Însă, normele sanitare impuse contribuie la fel de mult la limitarea răspândirii virusului, motiv pentru care trebuie respectate cu seriozitate.
„Este opțiunea fiecăruia dacă se vaccinează sau nu, nu trebuie să influențăm cu nimic. Eu lucrez în Spitalul Filantropia pe sectorul Covid de pe 13 martie și sunt dovada vie că dacă am păstrat regulile sanitare impuse, nu m-am infectat”, a concluzionat dr. Lucrețiu Radu.
Până acum, la Centrul Regional de Distribuție din Craiova de la Spitalul Militar, au ajuns aproximativ 40.000 de doze de vaccin, ce au fost distribuite către centrele de vaccinare de pe raza întregii regiuni Oltenia, conform solicitărilor. În continuare, se mai așteaptă peste 13.000 de vaccinuri anti-Covid. Dintre acestea, aproape 6.000 de doze au fost solicitate pentru județul Dolj.

Potrivit informațiilor transmise de DSP Dolj, până luni, 5.009 de vaccinuri au fost administrate personalului medical și auxiliar din județ.
Totodată, începând cu data de 15 ianuarie, va debuta cea de-a doua etapă a campaniei de imunizare, desfășurată la nivel național. În cadrul acestei etape sunt incluse persoanele care suferă de boli cronice și prezintă un grad de risc ridicat privind infectarea, dar și lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie (personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranţei naţionale şi al autorităţii judecătoreşti; personalul din sectorul economic vital: procesare, distribuţie şi comercializare a alimentelor de bază, şi anume: panificaţie, lactate, carne, fructe şi legume; din uzine de apă, epurare, transport şi distribuţie apă; din centrale electrice, producţie, transport şi distribuţie curent electric; din unităţi de producţie, transport şi distribuţie combustibili lichizi şi solizi; personal din unităţi de producţie, transport şi distribuţie medicamente şi materiale sanitare; din noduri feroviare, aeroporturi civile şi militare, porturi esenţiale; personal din comunicaţii, şi anume Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, radioul şi televiziunea naţionale; personalul din învăţământ şi creşe.
De asemenea, în etapa a doua se vaccinează și următoarele categorii: personalul poştal şi din servicii de curierat; personalul cultelor religioase; personalul din mass-media care desfăşoară activităţi cu risc crescut de expunere la infecţia cu SARS-CoV-2, cum ar fi reportaje în unităţi medicale, personalul din domeniul salubrităţii şi deşeurilor.
Pentru aceasta, la nivelul județului Dolj, au fost stabilite 26 de centre de vaccinare: 14 centre în Craiova (Stadion – 6 centre, Polivalenta – 4 centre, Sala de sport a Școlii Nr. 32 – 1 centru, Sala de Sport a Școlii Nr. 12 – 1 centru, precum și la Hotelul Grifon – 2 centre) și alte 12 centre de vaccinare în județ (câte un centru în Dăbuleni, Filiași, Segarcea, Băilești, Calafat, Călărași, Daneți, Moțăței, Ostroveni, Poiana Mare, Sadova și Valea Stanciului).

De la începutul pandemiei, 16.191 de doljeni au contractat virusul Covid-19, iar 275 s-au stins din viață în urma infectării, potrivit ultimelor informații raportate de Prefectura Dolj.

Andreea TIGOIANU

Politica