joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Viața la „păcănele”: „Sunt oameni care se comportă decent, dar şi oameni al căror comportament este fix opus de statutul lor. Parcă se transformă acolo”

Maşinuţe, sloturi, aparate sau păcănele, toată lumea ştie ce înseamnă aceste denumiri şi unde pot fi găsite. Aparatele de jocuri de noroc, se regăsesc în multe locaţii, de la cazinouri prestigioase din Las Vegas, până la biciuşcăriile de la colţurile blocurilor sau chiar gările de pe meleagurile noastre. Locaţiile diferă, clientela, la fel, dar în toate banul primează. Uneori e atât de important încât pentru el se îndură cele mai crunte umilințe. În astfel de situații sunt puse angajatele dintr-unele dintre aceste locații.

Andreea lucrează de ani buni în domeniu şi a schimbat mai multe agenţii de pariuri până acum. Toate casele de pariuri în care a lucrat aveau şi aceste aparate electronice cu jocuri de noroc, mai cunoscute drept „păcănele”.  Andreea e obișnuită atât cu aparatele, cât şi cu clientela.
„Ai fi uimit să vezi ce oameni vin să joace. De la oameni simpli, fără posibilităţi materiale, la tipi care îţi inspiră a fi proxeneţi, la doctori, avocaţi şi alţi oameni importanţi. Sunt oameni care se comportă decent, dar şi oameni al căror comportament este fix opus de statutul lor. Parcă se transformă acolo”, a spus tânăra.

Înjurături, amenințări și chiar violență fizică

Policlinica Buna Vestire Craiova

De cele mai multe ori, clienţii sunt cam aceiași. Clienți fideli cu care Andreea nu are probleme, dar se întâmplă uneori să aibă parte şi de experienţe mai puţin plăcute, fiind nevoită să solicite paza.
„Au fost multe experienţe urâte în anii aceştia. Am primit înjurături, am fost ameninţată şi chiar bruscată. Am fost nevoită să chem paza, uneori ieșind scandal, alteori cu tipii plecând până să vină firma de pază. Alte prietene care lucrează în acelaşi domeniu au avut, la rândul lor, experienţe de genul, deci se întâmplă foarte des. Ce este şi mai deranjant e că uneori, există clienţi care sunt favorizaţi, pentru că bagă mulţi bani, iar superiorii le permit comportamentul foarte urât, care mereu se răsfrânge asupra noastră”, a adăugat aceasta.
Unii dintre clienţi sunt favorizaţi pentru că cheltuie bani mulţi în aceste agenţii, lucru care aduce profit patronilor. Nu pare un lucru greu de crezut, chiar dacă este evident greşit din punct de vedere moral. Am întrebat-o pe Andreea de ce acceptă să lucreze în aceste condiţii.
„Să aduc un răspuns real nu ştiu. Obișnuinţa şi faptul că porneşti să faci asta mergând pe ideea că va fi ceva sezonier, multe colege aşa au procedat. Eu având o situație materială proastă şi fiind nevoită să-mi achit o chirie, am considerat că pot să trec peste unele lucruri şi să închid ochii. Sunt şi lucruri bune care se întâmplă, îţi faci prieteni, care de multe ori îţi iau şi apărarea în situaţii de genul”, a spus Andreea.
Sunt oameni care cheltuie mii de lei zilnic la aceste aparate, chiar dacă sunt conştienţi că sunt pe minus şi că niciodată nu doar că nu vor fi pe plus, dar nici măcar la zero nu vor ajunge, să echilibreze balanţa. Cu toate astea, fie că au bani, fie că nu, aceste aparate crează dependenţă.
„La agenția unde lucrez, în unele zile se bagă la aceste aparate și 20.000 de mii de lei. Cei care bagă, probabil își permit, pe de o parte, pe de alta sunt și persoane care se plâng de datoriile pe care le au din cauza asta. Eu nu îi înțeleg, dar nu de asta sunt acolo. Agenția, ca și multe altele, ca și toate cazinourile, cred că trăiesc din asta. Cele mai multe încasări de acolo vin”, a spus Andreea.

„A scuipat intenționat pe geamul unui aparat și m-a invitat să șterg, să nu dea cuiva Covid”

La începutul decretării stării de alertă, toate cazinourile și casele de pariuri și-au întrerupt activitatea. Apoi acestea s-au redeschis, dar fără accesul clienților la aparatele de jocuri. Undeva la jumătatea lunii decembrie, aparatele au fost din nou accesibile tuturor consumatorilor de jocuri de noroc.
„Când au spus că se joacă din nou la aceste aparate, m-am așteptat să nu fie cel mai bun lucru. Știam că mulți dintre clienți sunt aroganți și eram nevoită să le zic mereu să își pună măștile pe față, pentru că se văd pe camere și pe mine mă luau șefii la rost. De ceva timp, iau în serios varianta de a renunța. Într-o seară, înainte de închidere, un client foarte tupeist și nervos a scuipat intenționat pe geamul unui aparat și m-a invitat la plecare să șterg, să nu dea cuiva Covid. A fost ceva traumatizant. Asta este doar un exemplu. Superiorii mei mi-au zis să-l anunț că are interdicție, dar de atunci nu a mai venit. Ceea ce vreau să spun este că nu cred că e un caz izolat”, a subliniat Andreea.
Tânăra a ținut ca identitatea ei să rămână ascunsă, iar locul în care lucrează, la fel.

Alexandru NICA

Politica