marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Depolitizare în școlile din Dolj: „Și-au înscăunat neamurile”

Mai multe unități de învățământ din județul Dolj au conduceri noi. Multora dintre manageri le-au expirat mandatele, însă nu toți au fost reconfirmați în funcții.

Cititori ai cotidianului regional “Jurnalul Olteniei” ne-au reclamat faptul că schimbările nu s-au făcut așa cum au susținut cei de la guvernare prin „depolitizare” și că, de fapt, s-a profitat de ocazie pentru a fi instalate în funcții rude ale unor persoane importante din administrația publică și învățământ. „Și-au înscăunat neamurile”, spun oamenii.

De exemplu, spun cititorii care au dorit să rămână anonimi, soția prefectului de Dolj, Nicușor Roșca, este acum director la Liceul „Tudor Arghezi”, din Craiova. Fostul director s-ar fi pensionat. La Liceul Tehnologic „Horia Vintilă” funcția de director adjunct este ocupată acum de Mariana Mazilu, care ar fi fina Mihaelei Jianu, șefa adjunctă a Inspectoratului Școlar Județean Dolj.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cititorii mai spun că schimbarea directoarei școlii profesionale din Valea Stanciului nu este justificată. Fosta directoare, Neda Anca Irina, era, potrivit acestora, expert în management și „o persoană care încerca mereu să ofere accesul la educație copiilor din comunitate”, ea chiar reușind să atragă mai mulți copii către școală.
Aceiași cititori susțin și că noua directoare de la Palatul Copiilor nu ar fi fost instalată în funcție pe merit ci pentru că este soția directorului Casei Corpului Didactic Dolj, Claudiu Crăciunoiu.
Pe 9 ianuarie au expirat contractele de management pentru 135 de directori și 45 de directori adjuncți de la unitățile de învățământ din județ. 25 de directori și 6 adjuncți au fost schimbați din funcții. Pentru ceilalți s-au prelungit mandatele.

Am solicitat reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Dolj un punct de vedere legat de noile numiri. Răspunsul: s-au făcut în conformitate cu prevederile legale.
„Ocuparea funcțiilor vacante de directori și directori adjuncți s-a făcut conform legislației în vigoare, respectiv art. 258 (7) din Legea educației naționale, art. 27(1) din OMEN nr. 3969/2017 pentru aprobarea Metodologiei privind organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar și art. 20(10) din ROFUIP, aprobat prin OMEC 5447/2020”, potrivit purtătorului de cuvânt al ISJ Dolj, Nicoleta Lițoiu.

Politica