joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Caz rar în România: un copil s-a infectat de două ori cu noul coronavirus, la interval de o lună

În ultima vreme tot mai mulți tineri cu vârste sub 18 ani sunt infectați cu noul coronavirus, iar medicii spun că începe să se vadă efectul socializării din timpul sărbătorilor de iarnă. O particularitate îngrijorătoare în cazul copiilor este că a crescut foarte mult numărul celor care au complicații după infectarea cu virusul, adică acel sindrom rar, PIMS, scrie Digi24. 

Spitalul „Victor Gomoiu” din Capitală este spital suport COVID. Medicii spun că de când a început pandemia au avut doar două săptămâni în care secția a fost aproape goală. Acum, numărul pacienților este din nou în creștere.

”Cel mai mic este până într-o lună de zile, 12 zile are, de fapt, și cel mai are are undeva la vreo 4 luni, până în momentul de față. Un singur pacient de 17 ani, el este veteran, dacă pot să spun așa. Și este și cel mai grav”, spune medicul din secția COVID.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Este vorba de Mihai, un adolescent de 17 ani, internat pentru a doua oară cu COVID-19. Are și o boală autoimună care-i complică starea de sănătate. Prima dată s-a infectat anul trecut, la începutul lunii noiembrie. A fost internat, s-a vindecat și s-a întors din nou pozitiv în decembrie.

A fost un caz deosebit, rar întâlnit în România”, explică doctorița, pentru Digi24.

„Este o boală imprevizibilă, acum pari să fii bine, după care apar recăderi, iar la el cred că acest lucru s-a produs. Am constatat acasă a doua zi că îi lipseau gustul și mirosul și i-am menționat acest lucru doamnei doctor, au apărut și niște dureri foarte puternice în zona sternului. Atunci doamna doctor s-a gândit să-i repete testul și s-a repozitivat”, povestește mama băiatului.

„Nu trebuie să ignorăm această boală, pentru că, practic, mulți dintre noi asta fac”, adaugă femeia.

„Consider că vaccinarea ar fi o măsură importantă atât în combaterea, cât și în răspândirea acestei pandemii”, mai spune mama tânărului care este asistentă la Spitalul Militar din Capitală.

La Spitalul „Victor Gomoiu” au fost tratați, de la începutul epidemiei și până în prezent, aproximativ 50 de copii cu COVID-19 și alți 50 cu sindrom post-COVID.

Este lucrul care îi îngrijorează pe medici. Spun că deși copiii fac forme ușoare ale bolii, ei trebuie supravegheați de părinți, pentru că o parte dintre ei dezvoltă, la câteva luni după boală, un sindrom rar. Organele lor se inflamează și ajung în stare gravă la spital.

Medicii spun că putem evita infectarea copiilor, în special a celor foarte mici, care sunt mai vulenerabili, dacă respectăm câteva reguli simple.

„Părintele care are în grijă copilul să nu aibă contacte cu prea multe persoane; spălat frecvent; să nu pupe copiii pe mâini, pe față – întâlnesc foarte des dorința de a-i pupa și noi avem virusul și bacterii în cavitatea bucală și transmitem mai departe; să poarte masca în jurul copiilor, mai ales în cazul nou-născuților”, spune Claudina Cobzariu. 

În România, aproape 40.000 de copii s-au infectat până acum cu noul coronavirus.

Politica