joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ce salarii au profesorii din Europa spre deosebire de cei din România!

Sorin Cîmpeanu a declarat săptămâna trecută că nu va susține creșterea salariilor profesorilor, ci creșterea costului standard per elev dedicat cheltuielilor materiale a școlilor, potrivit Școala 9. În comparație cu celelalte țări europene, țara noastră este într-adevăr în coada ierarhiei la capitolul salarii. Sunt doar șase țări ale UE care îi plătesc pe începători mai puțin de 9.000 de euro pe an: Bulgaria, Letonia, Ungaria, Polonia, Slovacia și România.

Chiar dacă nu sunt tocmai în coadă, cadrele didactice din România câștigă mult mai puțin decât țările din vârful ierarhiei, Liechtenstein, Elveția și Luxemburg. În aceste țări un profesor începător câștigă de cinci ori mai mult decât unul cu experiență din România, care are toate gradele didactice. Diferențele salariale între țările europene și între profesorii la început de carieră față de cei cu experiență sunt destul de mari. În funcție de țară, salariul unui profesor debutant poate crește de-a lungul carierei între 12 și 116%.

Cu cât PIB-ul pe cap de locuitor al unei țări este mai mare, cu atât și salariile profesorilor sunt mai mari, potrivit studiului „Profesori și directori în Europa 2018-2019 Eurydice – Fapte și Cifre”, realizat de Comisia Europeană și publicat în octombrie 2020. Raportul a analizat salariile profesorilor calificați cu normă întreagă și face referire la venitul brut anual.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Studiul remarcă faptul că România se află în grupul țărilor care au continuat să crească salariile cadrelor didactice în ultimii ani, alături de Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria și Slovacia. Acestea sunt și țările în care profesorii câștigă cel mai puțin din Europa și în care au fost cele mai considerabile creșteri salariale, prin ajustarea la rata inflației, din ultimii patru ani. Au fost creșteri și în Irlanda, Malta și Suedia.

Politica