marți, aprilie 16, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

VIDEO! Golden Gate-ul din Brăila a ajuns cu pilonii aproape de înălțimea maximă

Cele două turnuri care vor susține prin cabluri cele peste 20.000 de tone ale viitorului Pod peste Dunăre de la Brăila aproape că au ajuns la înălțimea maximă. La pilonul dinspre Brăila a betonarea s-a finalizat odată ce s-a atins cota 186 de metri înălțime, urmând ca până la înălțimea finală de circa 192 de metri partea superioară a turnului să fie betonată monolit. Turnul de pe malul Tulcean a ajuns joi la cota 162 de metri înălțime.

Turnul dinspre Brăila: betonarea s-a finalizat la data de 22 decembrie 2020 la cota 186 de metri, iar partea superioară va fi betonată monolit. În următoarele două săptămâni vor fi ridicate grinzile de rigidizare. Turnul de pe malul tulcean, în apropiere de Jijila. Betonarea a ajuns în 7 ianuarie la cota +162,5 metri, iar ritmul turnărilor este de circa 2 metri / 24 de ore, potrivit hotnews.ro.

Podul de la Brăila va avea trei deschideri: o deschidere principala (1120 m) și două deschideri laterale de 489,65 m pe malul Brăila și 364,65 m pe malul Tulcea. De o parte și de alta sunt două viaducte de acces în lungime de câte 110 m fiecare. În total, podul de la Brăila va măsura aproape 2 kilometri, iar pe lângă el se construiesc și alți 23 de kilometri de drum expres.

Policlinica Buna Vestire Craiova

După ridicarea celor două turnuri, care vor avea fiecare 192,64 metri și vor fi practic cele mai înalte construcții din România (dincolo de coșuri de fum sau antene), va urma operațiunea de ridicare a cablurilor uriașe de oțel care vor susține tablierul podului.

„Aproximativ 81.000 de kilometri de fir de oțel, îndeajuns cât să înconjoare pământul de două ori, se vor împleti și vor forma 16 toroane care vor alcătui două cabluri cu o lungime de doi kilometri fiecare. Greutatea totală a celor două cabluri este de peste 6.700 tone. Garanția oferită de constructorul japonez al cablurilor este de 120 de ani”, potrivit Companiei de Drumuri.

Fiecare cablu are 60 de centimetri în diametru și va susține tablierul metalic cu ajutorul tiranților. Pe fiecare mal, cablurile se vor ancora în câte un bloc de ancoraj. Fiecare segment al tablierului metalic are o greutate medie de 250 de tone. În total vor fi 86 de segmente ale tablierului metalic care cântăresc în total peste 20.800 tone.

Lungimea totală a podului suspendat peste Dunăre este de 1.974,30 metri, iar deschiderea centrală este de 1.120 metri. Comparativ, celebrul pod Golden Gate din San Francisco are o lungime de 1.970 de metri și o deschidere centrală de 1.280 de metri. „La momentul finalizării va fi al treilea pod din Europa din punct de vedere al deschiderii centrale și al lungimii”, notează Compania de Drumuri.

Foto: hotnews.ro

Politica