Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Bilanţul mandatului lui Trump: Record amețitor la categoria minciuni

Publicat

pe

Donald Trump este aproape de a depăşi pragul de 30.000 de minciuni şi afirmaţii false până la finalul mandatului său prezidenţial, arată The Washington Post.

În secțiunea sa de fact-checking, The Washington Post arată că Donald Trump a spus 29.508 de minciuni sau afirmații înșelătoare până la data de 5 noiembrie 2020. Toate acestea nu includ, însă, afirmațiile false făcute cu privire la rezultatul alegerilor prezidențiale din 2020 și teoriile conspirației legate de acesta pe care le-a promovat.

Numărul de minciuni a crescut accentuat în luna octombrie 2020, când Trump a făcut aproximativ 4000 de afirmații false. Conform editorului secțiunii, Glenn Kessler, Trump a făcut de două ori mai multe afirmații false în octombrie 2020 decât a făcut pe tot parcursul anului 2017. Acesta notează că tendința s-a menținut în ciuda faptului că președintele american a fost bolnav de Covid-19 timp de o săptămână, fapt ce i-a limitat ieșirile publice.

Recordul de minciuni pe parcursul a 24 de ore a fost atins în 2 noiembrie, cu o zi înainte de alegerile prezidențiale, când președintele a făcut 504 afirmații demonstrabil false, scrie Digi24, care citeză The Independent.

Printre cele mai repetate afirmații false ale lui Donald Trump este cea conform căreia în timpul administrației sale „s-a construit cea mai puternică economie din istoria SUA”. Datele indică faptul că economia americană a fost mai puternică pe parcursul administrațiilor Eisenhower (1953-1961), L. B. Johnson (1963-1969) sau Clinton (1993-2001). În jur de 1 din 5 minciuni ale lui Donald Trump se referă la economie sau locuri de muncă.

Recent, Trump a fost înregistrat în timp ce, în cadrul unui apel telefonic lung de o oră, încerca să îl convingă pe un oficial al guvernului din statul american Georgia să „îi găsească 11.780 de voturi” cu care să răstoarne rezultatul alegerilor din acest stat.

De-a lungul apelului, acesta face un număr impresionant de afirmații demonstrabil false, susține teorii ale conspirației promovate de grupuri precum Qanon și prezintă puncte de vedere puternic ideologice și ideologizate drept adevăruri.

Continue Reading