vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Scandal la Casa Albă! Trump, înregistrat când încearcă să-l convingă pe un oficial din Georgia să-i „găsească” voturi

Un scandal uriaș a izbucnit în Statele Unite chiar pe ultima sută de metri a mandatului de președinte al lui Donald Trump. Liderul de la Casa Albă a fost înregistrat în timp ce încerca să-l convingă pe un oficial al comisiei electorale din statul Georgia „să-i facă rost” de voturile necesare pentru a-i anula victoria lui Joe Biden.

Cotidianul The Washington Post a intrat acum în posesia acestei înregistrări audio care are o durată de aproape o oră și a publicat inclusiv transcriptul ei.

În timpul convorbirii neobișnuit de lungi, Trump îi cere pe diverse tonuri republicanului Brad Raffensperger, secretarul de stat din Georgia, să-i găsească 11.780 de voturi pentru a depăși avansul pe care Joe Biden îl are în fața lui. Trump îl ceartă, îl flatează, îl imploră și îl amenință pe oficialul republican cu un val de consecințe legale, dacă acesta refuză să-l susțină. La un moment dat, îi spune că în caz contrar, își asumă „un mare risc”. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Este în regulă să spui că ai recalculat”, i-a spus Trump, printre altele, oficialului republican, responsabil cu organizarea alegerilor în acest stat. „Tot ce vreau este să găsim 11.780 de buletine (…) pentru că am câştigat acest stat”, i-a mai spus Trump.  Invocând „zvonuri” ale unor fraude, Donald Trump susţine în acest dialog, cu o voce gâtuită de emoţie, că în mod nedrept alegerile i-au fost „furate”.

„Tot ce vreau este asta: Vreau doar să găsești 11.780 de voturi – adică cu unul mai mult decât avem – pentru că eu am câștigat în acest stat. Și sincer, ar trebui să faceți asta rapid. Ar trebui să vă întruniți mâine, pentru că aveți curând alegeri importante și din cauza a ceea ce i-ați făcut președintelui (lui Donald Trump – n.r.)… Știi că oamenii din Georgia știu că a fost o fraudă. Și din cauza a ceea ce i-ați făcut președintelui, nu vor ieși la vot o mulțime de oameni” – spune Donald Trump în înregistrarea audio.

Pe întreaga durată a convorbirii, Raffensperger și juristul său resping ceea ce susține Trump și îi explică președintelui că sunt teorii ale conspirației și că cele 11.779 de voturi pe care Joe Biden le-a obținut în plus în Georgia sunt corecte și cinstite. 

The Washington Post menționează că această convorbire telefonică ar putea avea urmări din punct de vedere legal, scrie Digi24.

Casa Albă a refuzat să comenteze acest eveniment.

Colegiul Electoral a declarat pe 14 decembrie victoria lui Joe Biden cu votul a 306 electori faţă de 232 pentru preşedintele în exerciţiu, rezultat care urmează să fie certificat miercuri, 6 ianuarie, în Congres pentru ca apoi, pe 20 ianuarie, să aibă loc ceremonia de depunere a jurământului de către cel de-al 46-lea preşedinte al SUA.

Politica