vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Pericol de avalanșă în munții Făgăraș! Traseele de creastă sunt închise

În zona înaltă a Masivului Făgăraş, grosimea stratului de zăpadă depăşeşte 80 de centimetri, existând risc însemnat de avalanşă.

La staţia meteo Bâlea Lac, la altitudine echivalentă cu Cota 2.000 Transfăgărăşan, stratul de zăpadă măsura, marți, 83 centimetri, iar riscul de avalanşă este de gradul 3 (însemnat) la altitudini de peste 1.800 metri şi 2 (moderat) sub această altitudine, pe o scală 1-5. Traseele montane din judeţul Argeş care acced către creasta Făgăraşului, precum şi traseul de creastă al Făgăraşului, Iezerului, Pietrei Craiului şi Leaotei sunt şi vor rămâne închise până la sfârşitul iernii, transmite Salvamont, potrivit Agerpres. Potecile nu mai sunt vizibile, la fel ca majoritatea semnelor de marcaj, abordarea fiind strict alpină.

Reprezentanții Salvamont Argeș spun că pe versanţi sunt zone întinse unde zăpada proaspătă s-a depus în strat proaspăt de peste 30 de centimetri, peste stratul deja existent, îngheţat, astfel că există risc de alunecare şi condiţii de formare a unor avalanşe însemnate cantitativ. De asemenea, viscolul a format troiene de 100 – 150 de centimetri de zăpadă fără coeziune.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Salvamontiștii îi sfătuiesc pe cei care vor petrece următoarele zile în munţii Argeşului să nu încerce să urce pe traseele închise şi să ceară informaţii fie de la salvatorii montani din zonă, fie de la Dispeceratul Naţional Salvamont, formând numărul 0SALVAMONT.

Trebuie estimat timpul necesar efectuării excursiei în partea joasă a masivelor montane, în aşa fel încât să existe o marjă de siguranţă de o oră de lumină, după terminarea acesteia, ţinând cont că înainte de ora 17,00 este deja întuneric. În afara echipamentului obligatoriu iarna (încălţăminte şi îmbrăcăminte adecvată, colţari, piolet), trebuie să existe în permanenţă în rucsac o lanternă cu baterii încărcate.

Și în cazul excursiilor cu autoturismul este indicat ca turiștii să aibă încălţări şi îmbrăcăminte de iarnă, chiar şi o lanternă, pentru situaţiile în care ar putea fi nevoiţi să se deplaseze pe jos. De asemenea, trebuie evitată cu desăvârşire parcarea sau chiar şi numai oprirea autoturismelor la baza pantelor dezgolite, încărcate cu zăpadă, deoarece se semnalează des curgeri de zăpadă care ajung până pe carosabil.

Politica