joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Măsuri extreme pentru italieni până pe 6 ianuarie

Italia inregistreaza din nou zguduită din temelii de cazurile de COVID-19. Si pentru a nu se mai ajunge in situatia de la inceputul anului, cand Lombardia devenise „iadul pe pamant” din cauza imbolnavirilor si deceselor, in zonele cele mai grav afectate au fost luate masuri stricte. Dr. Florin Puflea, medic specialist in anestezie si terapie intensiva la un spital din Verona, aflat in prima linie a luptei impotriva raspandirii coronavirusului spune ca regiunea sa a intrat intr-un lockdown un pic mai relaxat, insa in zilele de sarbatoare sunt restrictii dure.

,,In principiu, restrictiile au fost luate deoarece aici numarul cazurilor pacientilor pozitivi si numarul pacientilor care sunt internati in regiunea Veneto au crescut foarte mult si fata de acum ceva timp cand Veneto era una dintre regiunile cel mai bine puse la punct pentru gestionarea crizei, am ajuns acum sa avem un numar mai mare decat in Lombardia sau in alte zone. Pe fondul acestei situatii s-a impus luarea acestor decizii, mai ales in aceasta perioada, a sarbatorilor de iarna, cand stim bine ca, atat in Italia, cat si in Romania, desigur, se obisnuieste ca rudele sa se viziteze.

Pentru a preintampina aceste intalniri intre prieteni sau membrii familiei si sa asistam apoi la o cerestere a numarului de cazuri, presedintele regiunii Veneto, Luca Zaia, impreuna cu comitatul care gestioneaza aceasta situatie de criza au impus pana pe 6 ianuarie aceste masuri”, a esplicat Dr. Florin Puflea. Medicul spune ca „sunt masuri care restrictioneaza libera circulatie, in sensul ca dupa ora 14.00 nu te poti deplasa din localitaeta de domiciliu decat in caz de necesitate. Sunt specificate clar anumite zile din perioada sarbatorilor in care nu sunt permise intalnirile in familie decat la un numar restrans de persoane.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Aici este traditia sa se mearga de sarbatori la ski, deocamdata totul este inchis. Partiile de ski sunt deschise doar pentru sportivii de performanta si in anumite conditii foarte stricte. Se incearca pe cat se poate prevenirea si scaderea numarului de pozitivi pentru ca spitalele sunt destul de pline, sectiile ATI sunt pline, avem decese multe in fiecare zi, iar situatia nu este deloc sub control”, potrivit ziare.com.

Guvernatorul regiunii Veneto, Luca Zaia, a semnat, pe 17 decembrie, o ordonanta care prevede in mod specific restrictii de deplasare intre orase dupa ora 14:00, cu exceptia unor cazuri specifice (munca, sanatate). Masurile au intrat in vigoare de sambata, 19 decembrie si vor fi valabile pana la 6 ianuarie 2021, cu exceptia altor dispozitii sau masuri mai stricte impuse la nivel national, titreaza publicatia veneziatoday.it.

Restrictiile nu sunt la fel de dure in prima parte a zilei cand se poate merge la spalatorie, coafor sau cosmetica ori chiar la restaurant, in afara localitatii de domiciliu. Este permisa deplasarea in afara localitatii de domiciliu pentru a ajunge la copiii minori aflati in grija celuilalt parinte, pentru a-i aduce acasa. Este permisa deplasarea intre localitati pentru a participa la nunti si inmormantari, care trebuie sa respecte masurile in vigoare.

Pentru calatoriile efectuate dupa ora 14, este obligatoriu sa se indice motivele si locurile calatoriilor, chiar si la intoarcere, in autocertificarea conforma cu modelul de stat. Accesul la magazinele alimentare este permis unei persoane pe gospodarie, cu exceptia cazurilor in care este nevoie sa fie insotite persoanele cu dificultati sau minorii cu varsta sub 14 ani.

Pentru spatiile comerciala cu o suprafata mai mare de 40 de metri patrati, 1 client are acces la fiecare 20 de metri patrati. Toate punctele de vanzare trebuie sa afiseze un semn la intrare care sa indice numarul maxim de clienti permisi in camera si sa impiedice intrarea altor clienti daca se ajunge la aceasta.

Potrivit presei italiene, incepand din 24 decembrie zona rosie va fi declansata in toata Italia. În zilele 24, 25, 26, 27, 31 decembrie si 1, 2, 3, 5 si 6 ianuarie se vor respecta urmatoarele masuri:

– orice miscare este interzisa chiar si in interiorul propriei localitati, cu exceptia unor motive intemeiate ce privesc munca, sanatatea sau extrema necesitate si urgenta care trebuie declarate printr-o declaratie pe proprie raspundere.

– barurile si restaurantele sunt inchise, dar este permisa luarea la domiciliu si livrarea la domiciliu a meniurilor.

– toate magazinele sunt inchise, cu exceptia celor care vand produse alimentare si produse de baza

– raman deschise: chioscuri de ziare, farmacii, tutungerii, spalatorii, frizeriile, saloanele de coafura si centrele de infrumusetare

– sunt inchise muzeele, expozitiile, salile de sport, salile de jocuri de noroc si pariuri, iar competitiile sportive sunt suspendate,

– capacitatea transportului public este redusa la 50%.

Politica