joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Noua tulpină de coronavirus, descoperită în Marea Britanie, ar fi cu circa 70% mai periculoasă

Oamenii de știință sunt alarmați de răspândirea mutantului Covid și informează că noua tulpină este cu 70% mai contagioasă, dar aparent nu și cu un grad mai ridicat de mortalitate.

Mai exact, noua tulpină înlocuiește rapid alte versiuni ale virusului și suferă mutații care afectează părți importante ale acestuia, unele dintre mutații ducând, conform studiilor de laborator, la creșterea capacității virusului de a infecta, transmite Mediafax.

Noile tulpini pot părea mai frecvente pur și simplu prin faptul că se află la locul potrivit la momentul potrivit, cum ar fi Londra, care a avut doar de restricții de nivelul 2 până de curând.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Mutația a fost detectată pentru prima dată în septembrie. În noiembrie, aproximativ un sfert din cazurile din Londra erau cauzate de noua variantă iar în prezent aproape două treimi din cazuri.

„Din păcate noua tulpină este în afara controlului. Trebuie să reluăm controlul şi singurul mod de a-l face este de a restricţiona contactele sociale”, a declarat  ministrul britanic al sănătăţii, Matt Hancock, pentru postul Sky News.

„Va fi greu să o ţinem sub control până când nu va fi implementat un vaccin”, a adăugat el, lăsând să se înţeleagă că restricţiile ar putea dura cel puţin „două luni”.

Se crede că varianta a apărut fie la un pacient din Marea Britanie, fie a fost importată dintr-o țară cu o capacitate mai mică de a monitoriza mutațiile coronavirusului. Varianta poate fi găsită în Marea Britanie, cu excepția Irlandei de Nord, dar este foarte concentrată în Londra, sud-estul și estul Angliei.

Datele de la Nextstrain, care au monitorizat codurile genetice ale mostrelor virale din întreaga lume, sugerează că în Danemarca și Australia cazurile au venit din Marea Britanie. Și Olanda a raportat cazuri.

O variantă similară, care a apărut în Africa de Sud, împărtășește unele dintre mutații, dar pare să nu aibă legătură cu varianta britanică.

Oamenii de știință mai spun că nu există dovezi care să sugereze că mutația face infecția mai mortală, dar acest lucru va trebui monitorizat.

Politica