marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Severinul, în „pandemie”… de fotbal. De anul viitor, pe Stadionul „Municipal” din Drobeta Turnu Severin nu mai are cine să joace

De aproape 8 ani, în lipsa unei echipe locale, severinenii au putut vedea meciuri în propriu oraș doar când au jucat la malul Dunării, în calitate de gazdă, echipe precum CSU Craiova (Liga 1), Pandurii Târgu Jiu (Liga 1), Viitorul Pandurii Târgu Jiu (Liga 2), FCU Craiova (Liga 3 și Liga 2) și, în două jocuri, chiar ACSO Filiași (Liga 3). A fost soluția aleasă de factorii locali din Dr. Tr. Severin, care au preferat să adopte echipe pe termen scurt, în loc să construiască, pe termen mediu și lung, un proiect ce viza propriul club sportiv, cum e cazul multor localități, unele orășele sau comune, precum Voluntari, Clinceni sau Chiajna, au atins nivelul Ligii I, fiind susținute de primării. CSM Slatina, CSM Reșița, SCM Gloria Buzău, Dunărea Călărași, Unirea Slobozia, Fotbal Comuna Recea Maramureș, CS Mioveni, FC Argeș Pitești, UTA Arad, Chindia Târgoviște sau CSM Politehnica Iași sunt alte exemple de la nivelul primelor 2 eșaloane, unde consiliile locale sunt principalul susținător. La Liga 3, majoritatea cluburilor sportive sunt finanțate de la bugetul local. Drobeta Turnu Severin pare să fie însă un caz aparte. După tentativa nereușită cu hibridul CS Turnu Severin, fostă Gaz Metan CFR Craiova, factorii locali s-au dezis total de sport. Au preferat varianta de avarie: închirierea, pentru sume modice, a stadionului, în care s-au investit în anul 2009 aproape 7 milioane de euro, diverselor echipe din afara județului, pe care le-am enumerat mai sus.
Doar că, din 2021, pe arena municipalității nu mai are cine să evolueze, deoarece nu există o echipă locală, iar liderul din Liga 2, FCU Craiova, va juca de anul viitor pe Stadionul “Ion Oblemenco”, din Bănie. O hotărâre mai veche a Consiliului Local Craiova, care stipula faptul că pe arena de 31.000 de locuri nu pot juca decât echipe de Liga 1 sau echipe care ating, cel puțin, faza șaisprezecimilor de finală ale Cupei României, a împiedicat până acum echipa patronată de Adrian Mititelu să evolueze pe noul stadion din Bănie. Actualii consilieri locali, din diverse partide politice, au schimbat decizia săptămâna trecută și au stabilit că orice echipă poate juca pe Stadionul “Ion Oblemenco”, dacă achită taxa de 48.859 lei / eveniment. Oficialii liderului din eșalonul secund au depus deja cerere în acest sens și așteaptă acum reluarea campionatului, pentru a putea evolua la Craiova. Liga 2 se reia pe 20 februarie 2021, dată la care FCU Craiova va întâlni, pe teren propriu, Turris Oltul Turnu Măgurele. Așadar, meciul FCU Craiova – Metaloglobus București, din data de 21 noiembrie 2020, a fost ultimul jucat pe Stadionul Municipal din Drobeta Turnu Severin, unde chiria era de doar 5.000 lei / joc.
Nu e prima dată când FCU Craiova părăsește arena de la malul Dunării. În noiembrie 2019, motivând faptul că severinenii vin în număr foarte mic la meciuri, echipa patronată de Adrian Mititelu decidea să se mute pe noul stadion din Târgu Jiu, unde chiria era 10.000 lei / joc. FCU Craiova a revenit, în vara acestui an, pe arena de la malul Dunării, care percepea chirie la jumătate de preț, față de Târgu Jiu.
Rămas acum, din nou, fără fotbal, Stadionul “Municipal” din Drobeta Turnu Severin se poate transforma, de ce nu, în spital mobil pentru suport COVID, dacă pandemia va lua amploare în această iarnă. A fost cazul Stadionului “CFR” din Timișoara, în vară! Așadar, o soluție de luat în calcul pentru autoritățile din municipiul Dr. Tr. Severin, care, oricum, de 8 ani, au “virusat” fotbalul local.

Politica