sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Dacian Cioloș nu este de acord cu revenirea lui Ludovic Orban în funcția de premier

Dacian Cioloș, copreședinte al Alianței USR-PLUS, a transmis un mesaj liderului PNL, Ludovic Orban, care ar vrea să fie din nou premier, sugerând că nu ar accepta așa ceva.

„Apropo de discuțiile asupra numelui de premier din această seară, mesajul USR PLUS este simplu: am vorbit serios atunci când am spus că e nevoie de un nou început pentru România”, a scris Dacian Cioloș, pe Facebook.

Liderii USR PLUS vor avea miercuri o ședință informală în care vor discuta propunerea făcută de Ludovic Orban la discuțiile de marți cu Dan Barna și Kelemen Hunor.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Președintele PNL le-a spus celor doi lideri că vrea să fie propus din nou pentru funcția de premier pentru a debloca negocierile privind guvernarea. Astfel, Dan Barna ar urma să primească șefia Camerei Deputaților și UDMR șefia Senatului.

Surse politice spun că, liderul liberalilor a avansat varianta revocării lui Florin Cîțu din poziția de premier propus de PNL, respectiv Biroul Politic Național al partidului să facă o altă propunere. În această situație, USR PLUS ar avea dreptul să primească funcția de președinte al Camerei Deputaților, pentru Dan Barna, și discuțiile s-ar debloca, pentru că Orban, care țintea până acum această funcție, ar urma să o primească pe cea de prim-ministru.

Florin Cîțu a refuzat să se retragă, spunând că doar dacă BPN al PNL va vota pentru acest lucru o va face.

Potrivit Digi24, cei de la USR PLUS au aflat de această mutare a lui Ludovic Orban de luni seara, când, se pare, președintele PNL ar fi încercat să obțină sprijinul liderilor din partidul său pentru a doua sacrificare a lui Florin Cîțu. Reprezentanţii USR PLUS ar fi cerut un timp de gândire pentru a decide cum să procedeze în această nouă situație, în timp ce Ludovic Orban încearcă să adune susținere pentru o posibilă nominalizare a sa ca premier.

În interiorul PNL este luat în calcul și un al doilea scenariu, în cazul în care liberalii nu vor susține nominalizarea lui Ludovic Orban, din nou, pentru funcția de premier.

Astfel, pentru deblocarea negocierilor ar putea fi nominalizat un premier tehnocrat. În această variantă sunt vehiculate numele lui Marcel Boloș, ministru al Fondurilor Europene și cel al ministrului de Externe, Bogdan Aurescu. În acest fel, Ludovic Orban ar primi funcția de președinte al Camerei Deputaților, pentru că cea de prim-ministru nu ar mai aparține unui partid politic.

Ludovic Orban i-a convocat pe liderii PNL la o ședință informală la sediul partidului. Surse din partid susțin că ar intenționa ca mâine să convoace ședința BPN pentru a retrage nominalizarea lui Florin Cîțu. 

Politica