vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Conacul din Gorj în care s-a refugiat regele Mihai, afectat de un incendiu

Una dintre anexele a conaculului din localitatea Dobriţa, judeţul Gorj, în care s-a refugiat regele Mihai şi Familia Regală, în timpul evenimentelor din timpul celui de Al Doilea Război Mondial, a fost afectat de un incendiu puternic.

Am fost solicitaţi să intervenim pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o construcţie în comuna Runcu, satul Dobrița. La faţa locului s-au deplasat trei autospeciale de stingere cu apa şi spuma din cadrul Detașamentului de Pompieri Tg-Jiu. Colegii noștri intervin pentru localizarea și lichidarea incendiului“, a spus Florin Chisim, purtătorul de cuvânt al ISU Gorj.

Potrivit Adevărul, imobilul aparţine lui Petre Bumbaru, el care a transformat conacul într-o pensiune. Este locul în care Regele Mihai I şi Familia Regală s-au refugiat pentru a fi protejaţi de atacul armatei germane după anunţul privind ieşirea României din Alianţa cu puterile Axei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„La 23 august, ora 24.00, Hitler a dat ordin armatei germane din România «de a suprima puciul, a-l captura pe Rege şi camarila de la Palat şi a constitui un guvern condus de un general filogerman, în cazul că mareşalul Antonescu nu ar mai fi disponibil». Să se conformeze ordinului lui Hitler, trupele germane urmau să acţioneze de îndată pentru înfrângerea puciului, ţinta principală fiind Regele Mihai. Să-l salveze, C. Sănătescu, preşedintele Consiliului de Miniştri, a propus Regelui să plece din Bucureşti. Locaţia stabilită Suveranului a fost Dobriţa din judeţul Gorj. În noaptea de 23/24 august, la ora 1.00, patru maşini, una condusă chiar de rege, au părăsit incinta Palatului Elisabeta, cu destinaţia Dobriţa“, este mențiunea lui Alexandru Doru Şerban, în cartea „Vremelnic trecători prin Gorj”.

Politica