joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Consultări la Cotroceni cu partidele parlamentare. Ce variante are Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis va discuta luni, la Palatul Cotroceni, cu reprezentanţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în viitorul Parlament, în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru.

La finalul consultărilor, care încep la ora 11, este de așteptat ca președintele Klaus Iohannis să susțină o declarație de presă.

Primul partid invitat la consultările cu președintele Klaus Iohannis este Partidul Social Democrat, câștigătorul alegerilor din 6 decembrie. PSD merge la Cotroceni cu propunerea Alexandru Rafila – premier și îi cere lui Iohannis să îl desemneze pe acesta pentru a încerca formarea unui guvern minoritar sau de uniune națională.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Delegația PSD este formată din Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu, Vasile Dîncu și Gabriela Firea.

PNL merge la consultări cu propunerea Florin Cîțu, variantă discutată deja de președintele Klaus Iohannis cu Ludovic Orban. Dacă Florin Cîțu va fi desemnat premier până la sfârșitul zilei, USR PLUS va revendica președinția Camerei Deputaților pentru Dan Barna. Delegația este formată din Ludovic Orban, Florin Cîțu, Rareș Bogdan, Raluca Turcan.

USR PLUS îl va propune pe Dacian Cioloș și îi va transmite președintelui că PNL nu poate lua ambele funcții, și cea de premier și de președinte al Camerei Deputaților. Delegația este formată din: Dan Barna, Dacian Cioloș, Cătălin Drulă, Cosette Chichirău.

Reprezentanții AUR au anunțat că nu vor susține nicio variantă de guvern, însă vor merge la Cotroceni să îl propună pe Călin Georgescu premier. De asemenea, liderul AUR, George Simion, a avut vineri o discuție cu președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu. Alături de George Simion, la Cotroceni mai merg Claudiu Târziu, Dan Tanasă și Diana Șoșoacă

UDMR va susține formarea unei coaliții de guvernare pe baze echitabile între partidele de centru-dreapta.

Potrivit Digi24, există mai multe variante, în vederea desemnării premierului, după consultările de la Cotroceni.

Primul scenariu: Președintele amână desemnarea premierului

Președintele Klaus Iohannis ar putea constata, după consultările cu partidele, că nu există încă o coaliție care să poată forma o majoritate parlamentară și anunță că va desemna premierul după a doua rundă de consultări, programată la o dată ulterioară.

Președintele ar putea anunța numele viitorului premier abia după constituirea noului Parlament (21 decembrie) pentru a le mai oferi timp celor din PNL, USR PLUS și UDMR să constituie formal o coaliție de guvernare și să finalizeze negocierile.

Scenariul 2: Guvern PNL-USR PLUS-UDMR cu Florin Cîțu premier

Cel mai posibil scenariu rămâne cel în care cele trei partide reușesc constituirea unei coaliții de guvernare cu Florin Cîțu premier. Pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie deblocate negocierile și Ludovic Orban sau Dan Barna să renunțe la revendicarea șefiei Camerei Deputaților. 

Scenariul 3: PNL forțează un guvern minoritar

Dacă discuțiile dintre cele trei partide nu vor fi deblocate, liberalii ar putea încerca constituirea unui guvern minoritar condus de Florin Cîțu. 

În această variantă, Ludovic Orban ar trebui să negocieze în Parlament voturile necesare. În afară de voturile liberalilor, ar mai fi nevoie de cel puțin 100 de voturi. Președintele PNL s-ar putea baza pe aproximativ 30 de parlamentari de la AUR și PSD pe care ar putea să îi convingă să voteze guvernul, însă nu este suficient. Nici cele 30 de voturi ale UDMR nu i-ar asigura majoritatea necesară.

Dacă Guvernul Cîțu nu trece la vot în Parlament, președintele convoacă din nou partidele la consultări și procedura este reluată. Un astfel de scenariu poate duce la o criză politică majoră la finalul acestui an.

Scenariul 4: Guvernul Cîțu nu strânge o majoritate și Iohannis îl propune pe Nicolae Ciucă premier

Dacă Florin Cîțu nu reușește să strângă o majoritate parlamentară, președintele l-ar putea propune premier pe Nicolae Ciucă pentru a conduce un guvern minoritar. 

Guvernul Ciucă este învestit de Parlament cu voturile PSD, care invocă necesitatea ca România să aibă un Guvern în plină criză sanitară. PSD poate primi una dintre cele două funcții de conducere din Parlament, în schimbul susținerii.

Scenariul 5: PSD primește mandatul și încearcă să strângă o majoritate pentru un guvern minoritar sau de uniune națională

Este un scenariu puțin probabil, ținând cont că președintele a spus în repetate rânduri că nu va desemna un premier de la PSD și că locul social democraților este în Opoziție. 

Totuși, încercarea PSD de a învesti un guvern, cu puține șanse de reușită, ar câștiga timp pentru negocierile partidelor de dreapta, însă din nou s-ar ajunge într-o criză politică ce s-ar putea întinde până anul viitor, suprapusă peste criza sanitară, cu un guvern interimar.

Politica