marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Olt. Sute de articole pirotehnice, depistate de polițiști

Forțele de ordine oltene au acționat în vederea depistării și confiscării mai multor obiecte pirotehnice, găsite în locuința unui bărbat din Slatina. Polițiștii din cadrul Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Olt au efectuat, sâmbătă dimineață, o percheziție la domiciliul unui slătinean în vârstă de 39 de ani. Din locuința acestuia, forțele de ordine au ridicat 126 de articole pirotehnice, bărbatul deținându-le fără drept, scrie olt-alert.ro.

În urma percheziției, au fost confiscate cele 126 de obiecte pirotehnice, cu o greutate totală de aproximativ 230 de kilograme. Forțele de ordine vor continua demersurile privind continuarea cercetărilor și documentarea activității infracționale.

„În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de operațiuni cu articole pirotehnice, fără drept, faptă prevăzută și pedepsită de Legea nr.126/1995 republicată, privind regimul materiilor explozive”, a precizat Alexandra Dicu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Olt.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De asemenea, în aceeași zi, un bărbat din comuna Brebeni a fost amendat de politiști, după ce aceștia au depistat în autoturismul bărbatului aproximativ 2000 de articole pirotehnice. Olteanul de 56 de ani a fost oprit în trafic de oamenii legii, care au decis efectuarea unui control de rutină a autovehiculului. În urma controlului, circa 2000 de obiecte din categoria celor explozive și pirotehnice au fost descoperite în mașina bărbatului, amendat cu 5.000 de lei, pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 126/1995 R, privind regimul materiilor explozive.

„În după-amiaza zilei de 12 decembrie a.c., polițiștii Secției de Poliție Rurală Coteana au acționat pentru prevenirea și combaterea faptelor ilicite specifice sezonului de iarnă. Astfel, polițiștii au oprit în trafic, pe Drumul Județean 653, pe raza comunei Vâlcele, un bărbat, de 56 de ani, din comuna Brebeni. Polițiștii au controlat autovehiculul, cu această ocazie fiind găsite aproximativ 2.000 de articole pirotehnice, de diverse mărci și categorii. Întreaga cantitate de articole pirotehnice a fost ridicată în vederea confiscării și a fost depusă în Camera de corpuri delicte”, a declarat reprezentantul IPJ Olt.

Polițiștii reamintesc faptul că persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului. Nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii: a) între orele 24.00 şi 6.00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale; b) la o distanţă mai mică de 50 m de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste 4 niveluri; c) la o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze; d) la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie; e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre; f) pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane; g) la o distanţă mai mică de 500 m de păduri.

Nu în ultimul rând, în conformitate cu legislația în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile F3 şi F4 numai în condiţiile în care există acordul Primăriei, al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă judeţean sau, după caz, al municipiului Bucureşti şi avizul Inspectoratului Judeţean de Poliţie, respectiv al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, pe a cărui rază se execută jocurile respective.

Andreea TIGOIANU

Politica