vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

PSD Dolj – peste 45% la parlamentare

Așa cum arătau exit-poll-urile, PSD s-a clasat pe primul loc în preferințele alegătorilor care au mers, duminică, la urne pentru a alege un nou Parlament. Social – democrații au obținut aproximativ 30% dintre sufragii, atât la Senat cât și la Camera Deputaților, potrivit rezultatelor parțiale. PNL este pe locul al doilea cu aproximativ 25 de procente, fiind urmat de USR-PLUS, cu circa 15 procente, AUR cu peste 8% din voturi și UDMR cu aproximativ 7 procente.

Clasamentul se menține și la nivelul județului Dolj, numai că diferența dintre primele două partide este mult mai mare.
Astfel, la Senat, PSD a obţinut în Dolj 45,86% din voturile valabil exprimate, PNL – 24,67%, Alianţa USR-PLUS – 11,17%, PMP – 5,24% şi Alianţa pentru Unitatea Românilor (AUR) – 5,17%. La Camera Deputaţilor, PSD a obţinut 45,38%, PNL – 24,23%, Alianţa USR – PLUS – 11,18%, Alianţa pentru Unitatea Românilor (AUR) – 5,04%, iar PMP era la limita pragului electoral cu 4,97%. Celelalte partide nu au depăşit pragul electoral de 5%.

„În primul rând, le mulțumim tuturor românilor pentru votul acordat, le mulțumim în special doljenilor care au fost prezenți la vot, pe o vreme care nu a fost neapărat rea, dar nici una extraordinară. Vreau să îi felicit și să le mulțumesc tuturor colegilor mei care s-au implicat în această campanie electorală, fie că vorbim de primari, de consilieri locali, de militanți, de vicepreședinți, de parlamentari, de consilieri județeni, de președintele Consiliului Județean, de primarul municipiului Craiova. Românii i-au taxat pe cei care au guvernat pentru toate gafele pe care le-au făcut și ne așteptăm ca în județul Dolj și în Craiova să fie taxați și mai dur pentru ambiția pe care și-au pus-o cu craiovenii, cu copiii craiovenilor prin închiderea piețelor, cu închiderea târgului și cu toate abuzurile pe care le-au făcut. Nu mai merge nici să se roage de pădurari să le dea voturile, nu mai merge nici să îi oblige pe poștași să le dea voturile, pentru că oamenii votează cum consideră ei că este bine pentru viitorul județului Dolj și pentru viitorul României. Gata cu șmecheria! Așteptăm ca Partidul Social Democrat să înceapă negocieri și cu alte partide, să mergem la Cotroceni cu o propunere de prim-ministru și să reușim să avem un guvern făcut de PSD, în jurul PSD, dar acestea sunt detalii pe care le vom vedea mai târziu și care nu depind neapărat de organizația de la Dolj. Le mulțumesc tuturor, îl avem sigur pe Ion Prioteasa senator și pe Alexandra Presură deputat – candidații aflați pe locul întâi pe liste – și probabil că, dacă ne-am propus un 2 cu 5, s-ar putea, cu voia craiovenilor, cu voia doljenilor, să obținem și mai mult decât atât la alegerile acestea”, a declarat Claudiu Manda, președintele PSD Dolj, după anunțarea primelor exit-poll-uri.

Policlinica Buna Vestire Craiova

La rândul său, președintele PNL Dolj, Ștefan Stoica, a afirmat duminică seara: „După cum ați văzut exit-poll-ul comandat de PSD, PSD și PNL sunt aproximativ la egalitate, și mai sunt și voturile din diaspora, după cum bine știți. Noi avem certitudinea că am câștigat alegerile parlamentare. Uitându-ne tot pe aceste exit-poll-uri, vedem mai multe partide care sunt undeva la peste 5%: PNL, USR, PMP, UDMR, care face parte din familia Populară Europeană, care au majoritatea în acest moment. Mulțumim tuturor cetățenilor care au ieșit la vot, după cum știți la Craiova și la Dolj suntem fruntași. Ca de fiecare dată, PNL a avut reprezentanți în fiecare secție, au întâmpinat multe probleme și le dorim mult succes în procesul de numărare, trebuie să fie foarte atenți, am mai văzut estimări cu oameni care s-au culcat seara președinți și dimineața au rămas pe dinafară. Avem certitudinea că PNL va câștiga și va forma noul guvern.
În județ, prezența la urne la alegerile parlamentare de duminică a fost de 36,82 %.

Pe listele permanente sunt înscrişi 565.981 de alegători şi au votat 208.432 de persoane din care 181.678 au fost votanţi pe listele permanente, 22.761 au votat pe listele suplimentare, iar 3.993 au votat cu urna mobilă.
Pe categorii de vârstă, cei mai mulţi votanţi au între 45 şi 64 de ani (39,88%). Pe medii de rezidenţă, cei mai mulţi votanţi au fost din mediul rural – 53,08%.
În urmă cu patru ani, PSD a câştigat alegerile parlamentare în judeţul Dolj cu peste 60% din voturile valabil exprimate, atât la Senat, cât şi Camera Deputaţilor, PNL a obţinut atunci 17,39% la Camera Deputaţilor şi 17,80% la Senat, iar USR a obţinut 5,25% la Camera Deputaţilor şi 5,37% la Senat.

Politica