vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Viza de flotant: o cauză principală pentru care tinerii n-au putut vota!

Doar 25% dintre tinerii de pe listele electorale au votat la Parlamentare, aceasta fiind cea mai scăzută prezență de la alegerile din ultimii 4 ani. Horia Onița, președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), consideră că ”birocrația aferentă vizei de flotant” a influențat, printre altele, prezența redusă a tinerilor la alegerile parlamentare din 6 decembrie, notează Edupedu.ro.

,,Situația pandemică, dezamăgirea față de așteptările avute de la clasa politică, lipsa unei emoții puternice care să influențeze mersul la vot și birocrația aferentă vizei de flotant”, a spus Horia Onița, potrivit libertatea.ro.

Președintele ANOSR consideră că partidele trebuie să fie mai atente cu tinerii. ,,Mai avem mult de lucrat la cultura civică a noastră, a tuturor, iar partidele trebuie să își restructureze activitatea. Nu e suficient să atingi nevoile tinerilor, nici acestea atinse suficient în campanie – trebuie să construiești încrederea, să dovedești prin ce ai făcut până acum că ai și voința și capacitatea de a le implementa după alegeri”, a explicat Onița.

Policlinica Buna Vestire Craiova

El consideră însă că „deși cifrele categoric nu arată bine, puse în context observăm că scăderea prezenței tinerilor la alegerile parlamentare din 2020 prin raportare la alegerile din 2016 este mai redusă decât scăderea la celelalte grupe de vârstă. În cifre relative, astfel, proporția tinerilor din numărul votanților a crescut.”

În listele permanente de la BEC sunt 4.662.066 de tineri, cu vârste între 18 și 34 de ani, dintre care 1.183.680 au votat în România, duminică, potrivit datelor prezentate de Biroul Electoral Central.  Numărul votanților tineri reprezintă 20,43% din numărul total al celor care au votat duminică în țară. În diaspora au votat 83.242 de tineri, reprezentând circa o treime din totalul votanților de peste granițe.

Politica