joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Craiova țoalelor vechi. Comerț ilegal, dar nesancționabil

De când Guvernul a decis închiderea piețelor și târgurilor, comercianții de haine second-hand din Târgul din 1 Mai și-au înșirat marfa pe trotuarele din cartier.

Ei spun că sunt nevoiți să facă asta pentru că nu au alte surse de venit. Locuitorii din zonă reclamă însă peisajul dezolant, faptul ca trotuarele sunt ocupate de haine vechi, încălțăminte ori tuciuri.

IPJ Dolj i-a sancționat pe comercianți în mai multe rânduri pentru nerespectarea măsurilor de protecție împotriva Covid. Mai mult de atât se pare că nu are nimeni ce să facă. Reprezentanții instituțiilor din județ dau din umeri. Spun că nu sunt de acord, dar că nu au cadru legal pentru a le interzice comercianților vânzarea mărfurilor pe trotuar. Asta, după abrogarea unei legi și după ce Poliția Locală a trecut în subordinea MAI. Practic, oricine ar putea ocupa domeniul public după bunul plac, fără să pățească nimic.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Primăria nu este de acord nici cu se întâmplă în Piața Mihai Viteazu sau Frații Buzești. Primaria actioneaza in baza legilor in vigoare si a pargiilor aflate la dispozitia institutiei. Iar acum, Primăria nu are parghii, pentru ca nu mai are Politia Locala in subordine”, au precizat reprezentanții Primăriei Craiova.

Potrivit acestora, primarul Lia Olguța Vasilescu a sesizat IPJ Dolj cu privire la ce se întâmplă în 1 Mai. IPJ nu mai are însă atribuții în acest caz.

„Potrivit art. 1 din Legea nr. 222/2020 pentru abrogarea Legii nr. 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități de producție, comerț sau prestări de servicii ilicite și pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor, care a intrat în vigoare la data de 5 noiembrie a.c:
(1)Legea nr. 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități de producție, comerț sau prestări de servicii ilicite, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 121 din 18 februarie 2014, se abrogă.

Potrivit prevederilor existente înainte de abrograre, la art. 1 lit. a şi b din Legea 12 Legea nr. 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități de producție, comerț sau prestări de servicii ilicite, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 121 din 18 februarie 2014,se menţionau următoarele:
Articolul 1 Următoarele fapte reprezintă activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite şi constituie contravenţii, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni:
a) efectuarea de activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii, după caz, fără îndeplinirea condiţiilor stabilite prin lege;
b) vânzarea ambulantă a oricăror mărfuri în alte locuri decât cele autorizate de primării, consilii judeţene sau prefecturi;
De asemenea, la articolul 2 lit. a – c din Legea nr. 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități de producție, comerț sau prestări de servicii ilicite, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 121 din 18 februarie 2014 erau prevăzute următoarele:
Articolul 2(1) Contravenţiile prevăzute la art. 1 săvârşite de către persoane fizice se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 5.000 lei, iar dacă sunt săvârşite de persoane juridice, cu amendă de la 2.000 lei la 20.000 lei.
(2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către funcţionarii din aparatul de specialitate al primarului, de organele Direcţiei generale antifraudă fiscală, de organele controlului financiar şi de personalul Poliţiei Române, Jandarmeriei Române şi Poliţiei de Frontieră Române.
(3) Contravenţiile prevăzute la art. 1 lit. b)-d), g), h) şi k) se constată şi se sancţionează şi de către inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.
Astfel, având în vedere faptul că, începând cu data de 5 noiembrie a.c. a intrat în vigoare Legea nr. 222/2020 pentru abrogarea Legii nr. 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități de producție, comerț sau prestări de servicii ilicite și pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor, prevederile enumerate mai sus, existente în conţinutul Legii 12/1990 nu mai pot fi puse în aplicare.

În cadrul OG nr. 21 din 21 august 1992 privind protecția consumatorilor, aflată în prezent în vigoare, sunt realizate următoarele menţiuni:
Articolul 26(1) Comercializarea produselor și prestarea serviciilor se fac în locuri și în spații autorizate, conform reglementărilor legale în vigoare.
Articolul 50(1) Constituie contravenții, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni, și se sancționează după cum urmează:
d) încălcarea dispozițiilor art. 13 alin. (1), art. 17-25 și art. 26 alin. (1) și (2), cu amendă contravențională de la 1.000 lei la 10.000 lei;
Articolul 54(1) Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor prevăzute la art. 50 și 51 se fac de către reprezentanții împuterniciți ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.
(1)Organele de poliție sunt obligate să acorde, la cerere, sprijinul necesar persoanelor împuternicite prevăzute la alin. (1), aflate în exercițiul funcțiunii, sau să le însoțească, după caz.

Precizăm faptul că poliţiştii doljeni desfăşoară în permanenţă acţiuni pe raza întregului judeţ pentru a pune în aplicare prevederile legale aflate în vigoare.
Aceste activităţi sunt desfăşurate în colaborare şi cu alte instituţii care au atribuţii de control a respectării normelor legale aflate în vigoare.
În contextul pandemiei de COVID-19, aceste acţiuni au fost desfăşurate cu precădere în zonele aglomerate din judeţ, poliţiştii luând măsurile legale, potrivit competenţelor stabilite de actele normative aflate în vigoare.
Astfel, aceste acţiuni au fost desfăşurate inclusiv în zona Târgului 1 Mai din Craiova, unde poliţiştii au aplicat sancţiunile contravenţionale corespunzătoare, potrivit competenţei legale”, au transmis reprezentanții IPJ Dolj, la solicitarea Jurnalul Olteniei.

Nu am obținut încă un punct de vedere de la Direcția de Sănătate Publica, pe care ar trebui să o intereseze situația de acolo. De îndată ce îl vom avea, vă vom informa.

Politica