Trei ani de la decesul Regelui Mihai

În urmă cu trei ani, pe 5 decembrie 2017, a fost anunțată trecerea la cele sfinte a Regelui Mihai I al României. Majestatea sa s-a stins din viață în Elveția, în locuința sa din Aubonne.
A pierdut lupta cu leucemia la vârsta de 96 de ani. Pe 25 octombrie anul acesta ar fi împlinit 99 de ani, asta dacă boala sfâșietoare nu l-ar fi răpus.
În memoria sa, va fi ținută o slujbă de pomenire, astăzi, la prânz, la Castelul Săvârșin, și nu la Curtea de Argeș, unde a fost înhumat. Pentru că ne aflăm în pandemie, Casa Regală a anunțat că slujba religioasă a Regelui Mihai va fi oficiată în aer liber de parohul bisericii ortodoxe din Săvârșin, însă fără prezența publicului.
Mihai I a domnit ca Rege al României între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930, precum și între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947, chiar în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. A fost unul dintre puținii foști șefi de stat din perioada războiului care au trăit și în secolul XXI. Fiu al principelui moștenitor Carol, Mihai a moștenit de la naștere titlurile de principe al României și principe de Hohenzollern-Sigmaringen, la care a renunțat ulterior.
Trupul său a trecut în neființă la data de 5 decembrie 2017, moment în care România a decretat doliu național pentru trei zile. Cu un an înainte de decesul său, fostul suveran a fost diagnosticat cu o boală incurabilă, leucemie cronică, şi tot atunci a hotărât și anunțat că se va retrage din viața publică.

Andreea Tigoianu

Populare

Recomandări

Doljul, tot cu oameni bătrâni și tot mai puțini

Doljul rămâne un județ îmbătrânit. Se nasc tot mai...

Republica Moldova riscă să rămână fără gaze dacă nu-și plătește datoria

Republica Moldova riscă să rămână fără gaze dacă nu-și...

200 de lei de la stat pentru cei care vor să-şi schimbe becurile

Programul Rabla ajunge de luna viitoare şi la becuri....