joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Aproape 6.000 de deținuți vor să voteze la parlamentare

Mii de deținuți vor să își exercite dreptul de vot.

Din cei 6.366 de deținuți cu drept de vot, 5.663 și-au exprimat intenția de a vota la alegerile parlamentare de duminică.
Potrivit unui comunicat transmis de Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), numărul total al persoanelor private de libertate este 21.633. În ceea ce privește numărul posibil de votanți din penitenciare, situaţia este estimativă, deoarece termenul limită pentru depunerea listelor nominale şi a cererilor la secţia de votare în a cărei rază teritorială se află penitenciarul sau locul de deţinere este preziua votării, intervalul orar 18.00 – 20.00.
Astfel, în conformitate cu Deciza Biroului Electoral Central Nr. 41/27.10.2020 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, ,,persoanele deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă şi persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale şi care sunt înscrise în listele electorale permanente ale circumscripţiei electorale pe raza căreia se află penitenciarul sau locul de deţinere, votează prin intermediul urnei speciale.”
De asemenea, ANP prcizează că vor fi luate toate măsurile de siguranță aferente procedurii de votare, desfășurată în contextul epidemiologic actual. În unitățile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor vor fi amplasate, în mod special, urne și cabine de vot, cu dotări minime privind asigurarea secretului votului.
Mai mult, echipa biroului electoral al secţiei de votare, care se deplasează cu urna specială, şi eventualii supraveghetori şi observatori străini acreditaţi în acest scop vor fi supuşi triajului epidemiologic la intrarea în unitate şi vor completa chestionarul Covid-19. Purtarea echipamentului individual de protecţie este obligatorie din momentul accesului în unitate. Totodată, pe toată durata desfăşurării procedurilor de votare, va fi respectată distanţarea fizică faţă de persoanele private de libertate şi faţă de personalul angajat al unităţii.

Andreea Tigoianu

Policlinica Buna Vestire Craiova

Politica