marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Vaccinul anti-COVID nu se va face la cabinetele medicilor de familie

Vaccinarea populației generale, adică oamenii care nu sunt în grupele prioritare sau de risc, ar putea începe de la sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie. Cei care doresc să se vaccineze se vor înscrie online pe o platformă specială, o vor putea face telefonic sau prin intermediul medicului de familie. Vaccinarea nu va avea însă loc la cabinetele medicilor de familie, ci în centre special create.

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID a declarat la Digi24 că vor fi în jur de 850-900 de astfel de centre în toată țara, dar lor li se vor alătura și caravane mobile.

„În momentul în care va exista platforma unică de programare în vederea vaccinării, simpla intenție a unei persoane de a se lista pe acea platformă de programare reprezintă dovada că acea persoană dorește să se vaccineze”, a explicat dr. Gheorghiță. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

Programarea în această platformă unică se va face prin trei modalități diferite: fie electronic de către persoana care are acces la internet și care își va face singură programarea la un centru de vaccinare, fie se poate face telefonic, fie prin intermediul medicului de familie în cazul persoanelor care nu se pot descurca să facă această programare electronic sau telefonic.

De asemenea, medicul a mai spus că autoritățile ar dori ca până la jumătatea anului viitor să se încheie deja acest proces și să se apropie de procentele imunizării de grup: 60-70 la sută din populație. Am putea vorbi atunci de sfârșitul epidemiei de coronavirus în România.

„Noi ne dorim ca până la mijlocul anului viitor să asigurăm vaccinarea unui număr important din populație, ca să atingem acest procent de 60-70 la sută de imunizare colectivă, tocmai că ne dorim ca la jumătatea anului viitor să încheiem practic activitatea de vaccinare”, a declarat la Digi24 coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID.

Cei care se vaccinează vor primi obligatoriu la momentul vaccinării o adeverință în care vor fi prevăzute datele de identificare ale fiecărei persoane și tipul de vaccin administrat, seria, lotul respectiv, data la care trebuie să se efectueze rapelul.

„Această adeverință se printează automat din Registrul Electronic Național al Vaccinărilor, pentru că vom avea o evidență cât se poate de clară a tuturor persoanelor vaccinate. De asemenea, vom avea o evidență a persoanelor care se află la prima doză, a persoanelor care se află la momentul rapelului, dar și asupra tipului de categorie din care acea persoană provine, și anume: personal medical, personal esențial, personal la risc sau populația generală”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

BioNTech-Pfizer și Moderna probabil că vor fi primele companii care vor livra pe piață primele vaccinuri, inclusiv în România, la sfârșitul lunii decembrie – începutul lunii ianuarie.

În momentul în care un vaccin va primi aprobare și va fi livrat conform calendarului de livrare și contractului, el va fi introdus în uzul medical pe măsură ce va fi disponibil. Dar dacă o persoană începe vaccinarea cu un anumit tip de vaccin, rapelul (a doua doză) trebuie făcut cu același tip de vaccin, ele nu se pot amesteca.

În privința contraindicațiilor, medicul a spus că a studiat prospectul disponibil pentru vaccinul de la Pfizer și acesta menționează că dacă persoana a făcut o reacție alergică la prima doză, nu va mai face același tip de vaccin la a doua doză.

Mai pot fi contraindicații în caz de boală acută febrilă, dar este o contraindicație temporară și în momentul în care se rezolvă problema medicală respectivă, persoana poate să fie vaccinată. 

În cazul tulburărilor de coagulare, având în vedere că acest vaccin se administrează intramuscular, o persoană care face tratamente anticoagulante sau are tulburări de coagulare care îi crește riscul de sângerare, atunci va avea o contraindicație pentru acest vaccin.

Mai sunt persoanele cu imunitate scăzută, cum sunt persoanele cu HIV/SIDA care sunt decompensate sau care fac tratamente sever imunosupresoare, și care nu neapărat au o contraindicație, dar răspunsul imun în cazul acestor persoane nu este cel mai bun. Din acest punct de vedere, este o regulă aplicabilă pentru toate tipurile de vaccinuri: în cazul persoanelor cu răspuns imun deficitar, răspunsul post-vaccinare nu va fi unul foarte bun, iar aici trebuie întărite celelalte măsuri, nespecifice, de prevenție, cele deja cunoscute: mască, igienă și distanțare fizică. Dar și pentru aceste categorii de persoane, prin vaccinarea persoanelor din jur, practic se va crea un efect de protecție, de barieră în jurul acelei persoane și ea va fi protejată, a arătat dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID.

Politica