vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Franța: Cuplurile vor putea adopta copii, chiar dacă nu sunt căsătorite

Adunarea Nationala franceza a adoptat vineri, 4 decembrie, prin ridicarea mainii si in aplauze, in pofida opozitiei dreptei – un proiect-far al partidului lui Emmanuel Macron (LREM) cu privire la adoptarea de copii de catre cupluri necasatorite, care autorizeaza adoptia deplina de catre cupluri aflate intr-o uniune civila sau in concubinaj, relateaza AFP. Secretarul de stat insarcinat cu copiii, Adrien Taquet, a subliniat ca, in prezent, singura posibilitate a cuplurilor necasatorite este ca unul dintre membrii cuplului sa adopte un copil, potrivit ziare.com.

,,Prin consolidarea filiatiei la ambii membri ai cuplului, consolidam drepturile copilului”, mai ales in cazul destramarii cuplului, a subliniat el, impotriva unor argumente in acest sens ale dreptei. ,,Daca primeaza doar interesul copilului, atunci este de preferat sa-i oferim cat mai multe garantii posibile” si sa se ramana la adoptarea de catre cupluri casatorite, a indemnat Thibault Bazin (LR).

Colegul sau, Xavier Breton, a denuntat o „conceptie” a majoritatii parlamentare fondata, in opinia opozitiei, „pe dorinta adultilor”. ,,Putin ne pasa de modernitate”, „mariajul ofera o securitate juridica pe care nu o ofera nici Pacs (uniunea civila), nici concubinajul”, a denuntat Emmanuelle Menard (extrema dreapta).

Policlinica Buna Vestire Craiova

O alta dispozitie atacata de dreapta este articolul 2 al proiectului de lege, care prevede ca persoanele care adopta „sa fie in masura sa prezinte proba unei comunitati de viata de cel putin un an” – in prezent, doi – sau „sa fie in varsta, si una si cealalta, de cel putin 26 de ani” – 28 in prezent. „Un an de viata comuna in vederea luarii deciziei adoptiei este un pic cam neserios”, a tunat Menard.

Secretarul de stat a subliniat ca este vorba despre „plafoane” in vederea cererii aprobarii unei adoptii si ca media de varsta a persoanelor care adopta este, in prezent, de 41 de ani. Raportoarea Monique Limon (LREM) a aparat pozitia „echilibrata” a proiectului de lege, in contextul unor amendamente ale formatiunii sale vizand sa scada si mai mult varsta minima.

Dezbaterea cu privire la filiatia copiilor nascuti prin gestarea pentru altii in strainatate a revenit, de asemenea, scurt, in hemiciclu. Raphael Gerard (LREM) a deplans faptul ca „parintele este nevoit sa recurga la adoptie” si a cerut „sa nu se discrimineze copiii in functie de felul in care au fost conceputi”. Taquet i-a replicat ca scopul sedintei nu este sa redeschida aceasta dezbatere, transata deja in cadrul examinarii unui proiect de lege privind bioetica.

Politica