vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cum dezvoltăm Doljul și Oltenia

În septembrie 2018 în cadrul unei conferințe regionale desfășurată la Râmnicu Vâlcea, PNL a semnat un pact investițional pentru Oltenia. La vremea aceea, documentul a fost privit de mulți ca unul exclusiv politic, un act care va rămâne uitat.
După ce PNL a preluat guvernarea, prevederile acelui acord au început să fie puse în aplicare, și asta într-o perioadă extrem de dificilă, în care România traversează cea mai gravă criză sanitară din ultimele decenii.
Cea mai recentă investiție demarată este autostrada Calafat-Lugoj care va face legătura între podul de peste Dunăre şi Coridorul IV Pan-European. Acest segment de autostradă practic va scoate Oltenia din izolare. Dezvoltarea unei rețele de autostrăzi este o adevărată competiție. În anii pe care noi i-am pierdut sub guvernarea PSD, vecinii noștri din Bulgaria, Serbia și Ungaria au lucrat în mod susținut la extinderea autostrăzilor și, practic, în momentul de față sunt foarte aproape de a conecta Balcanii de Europa de Vest printr-un traseu care ne ocolește în întregime. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, ne-ar scoate de pe rutele comerciale europene și ar condamna regiunea la subdezvoltare decenii de-a rândul.
Autostrada Calafat- Lugoj face parte din proiectul mai amplu numit Autostrada Sudului, care leagă Constanța de Nădlac. Această investiție  va pune în valoare şi va creşte conectivitatea Olteniei cu infrastructura de transport european, evident, crescând şi întregii zone pentru orice fel de activitate economică care ar trebui să se dezvolte aici.
Și când vorbim despre activitățile economice care se pot dezvolta trebuie să avem în vedere cele trei componente esențiale – industria, agricultura și turismul.
În momentul de față industria din Oltenia este dezvoltată în mod inegal și fără un plan coerent. Autoritățile locale nu au avut niciodată o strategie integrată și nu au gândit o cooperare regională, așa cum s-a întâmplat, de exemplu în zona Oradea-Arad-Timișoara-Cluj, unde a fost înființată ”Alianța Vestului” care are ca obiective dezvoltarea unor proiecte majore comune şi inversarea trendului de plecare a forţei de muncă în afara graniţelor. Or, autoritățile locale pesediste din Oltenia au ignorat această problemă și acum zona noastră este una dintre principalele surse de exod al forței de muncă nu doar din țară ci din întreaga Uniune Europeană.
De aceea, strategia Guvernului Liberal de a dezvolta Oltenia este atât de importantă pentru că va pune capăt acestui fenomen declanșat din 2007 și ignorat cu desăvârșire de toate guvernările pesediste.
Prin dezvoltarea infrastructurii rutiere (Drumul Expres Craiova – Pitești, Autostrada Calafat – Lugoj), investitorii vor avea motivație să se stabilească și în Oltenia. Asta cu condiția să nu mai existe corupția și birocrația din administrațiile locale care au blocat până acum orice inițiativă.
În ceea ce privește agricultura, Oltenia are un potențial uriaș, aici fiind cele mai fertile terenuri din țară, dar și zone propice dezvoltării pomiculturii și viticulturii. Ce lipsește este dezvoltarea sectorului de prelucrare al produselor primare, iar acest lucru se poate realiza prin accesarea unor fonduri europene care vor permite dezvoltarea unor capacități de producție. O astfel de inițiativă va avea ca efect de asemenea creșterea locurilor de muncă în mediul rural și revenirea în țară a celor plecați în străinătate.
Toate acestea sunt efecte ale unei politici coerente de dezvoltare pe care PNL a gândit-o încă de pe vremea când era în opoziție și acum o pune în practică.
Nicolae Giugea

Comandat de PNL Dolj, executat de SC INTER REGIONAL MANAGEMENT SRL, cod AEP 11200025

Politica