joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Utilizatorii iphone se plâng că Apple încetinește performanțele modelelor mai vechi

O serie de asociații ale consumatorilor europeni, grupate în organizația Euroconsumers, au acuzat miercuri compania Apple că ar încetini deliberat performanțele unor modele mai vechi de iPhone și au cerut, în medie, compensații de 60 de euro pentru fiecare telefon afectat, relatează agenția EFE.

Primele plângeri colective au fost înaintate în Spania de Organizația Consumatorilor și Utilizatorilor (OCU), care solicită compensații cuprinse între 99 și 189 de euro per telefon, și în Belgia de grupul TestAchats. Acestora le vor urma și alte acțiuni legale similare în Italia și Portugalia, săptămânile următoare, a anunțat Euroconsumers printr-un comunicat.

Organizațiile susțin că firma cu sediul în Cupertino (SUA) a derulat practici comerciale incorecte și înșelătoare, încetinind în mod deliberat funcționarea iPhone 6, 6 Plus, 6S și 6S Plus. Apple a recunoscut în urmă cu ceva timp că încetinește funcționarea modelelor mai vechi de iPhone, precum 6 sau 7, prin intermediul actualizării sistemului operativ iOS, cu scopul, potrivit companiei, de a compensa capacitatea mai limitată a bateriei și a preveni astfel ca dispozitivele să se supraîncarce și să se închidă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Din acest motiv, compania s-a confruntat deja cu o serie de plângeri în Statele Unite ale Americii, unde atât consumatorii, cât și o serie de autorități, au considerat că Apple încetinește performanțele modelelor mai vechi pentru a înrăutăți funcționarea lor și a stimula cumpărarea de noi telefoane și baterii. Compania multinațională a acceptat să plătească în SUA, în martie, compensații de 500 milioane de dolari după o plângere colectivă a utilizatorilor, și, în noiembrie, alte 113 milioane dolari, după o acțiune similară a Guvernelor din 33 de state, în ambele cazuri după ce a ajuns la acorduri extrajudiciare.

În mai, un tribunal italian a amendat Apple cu 10 milioane de dolari pentru aceste practici. Plângerile depuse în Europa de Euroconsumers vin după ce organizația a transmis Apple în iulie, fără succes, o solicitare pentru a pune capăt perimării programate a acestor modele de i-Phone, fără a se recurge la justiție. ,,Consumatorii sunt tot mai supărați deoarece produsele se deteriorează destul de repede și modele iPhone 6 sunt un exemplu concret. Asta nu doar că provoacă frustrare și daune financiare, dar este un act iresponsabil și din punct de vedere medioambiental”, a declarat directorul de Politică al Euroconsumers, Els Bruggeman.

Politica